:

:

TV Most

Foto: Ilustracija

clock

Mart 29, 2019   9:44

0

231

Ružić: Jedinstveni birački spisak nikad nije bio ažurniji

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da birački spisak nikada nije bio ažurniji i da se u roku od 24 sata vrše promene u biračkom spisku u slučaju smrti.

Ružić je za RTS objasnio da referenti koji ažuriraju Jedinstveni birački spisak na dnevnom nivou dobijaju informaciju koja lica su tog dana upisana u Matičnu knjigu umrlih i odmah po službenoj dužnosti se, kako kaže, donose rešenja o brisanju tih lica iz Jedinstvenog biračkog spiska".

Dodaje i da je sa Jedinstvenim biračkim spiskom povezana i Matična knjiga venčanih što znači da će u slučaju da dođe do promene prezimena činom venčanja ili razvoda, isti podatak automatski biti ažuriran i u Jedinstvenom biračkom spisku.

"Zahvaljujući matičarima koji su prebacivali sve podatke iz matičnih knjiga u elektronski oblik uspeli smo da nakon toga uvežemo matičnu knjigu umrlih i matičnu knjigu venčanih sa jedinstvenim biračkim spiskom, što dovodi do toga da praktično u vremenskom roku od 24 sata dovodi do toga da se konstatuju te promene npr. ako dođe do razvoda braka ili promene prezimena, ili smrtnog ishoda to se automatski ažurira. Tako da će birački spisak biti mnogo brže ažuriran nego što je to bilo do sada", navodi Ružić.

On je odbacio tvrdnje o neregularnom biračkom spisku rekavši da opozicija zloupotrebljava te priče.

Dodaje da će birački spisak korespondirati sa potrebama jednog demokratskog procesa u izbornom ciklusu kad god da on usledi.

Ističe i da je Socijalistička partija Srbije čiji je potpredsednik, uvek spremna za izbore, a da će odluka o prevremenim izborima biti doneta na osnovu državne orijentacije, na odgovoran način od strane predsednika najjaače političke opcije u Srbiji, Aleksandra Vučića. Naravno, u dogovoru sa SPS.

Ružič kaže i da će Centralni registar stanovništva obuhvatiti na jednom mestu sve podatke iz 13 različitih službenih evidencija koje se trenutno nalaze u šest različitih baza. Registar će zaživeti 1. septembra 2020. godine pošto se donese potrebna zakonska regulativa.

Izvor: T a n j u g

RužićJedinstveni birački spisakizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva