:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2022   15:28

0

121

Ružić u Tršiću obišao učenike iz dijaspore

Ministar prosvete Branko Ružić obišao je danas u Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću učenike iz dijaspore koji pohađaju letnju školu srpskog jezika i kulture "Leto u zavičaju".

Ružić je podsetio da je Ministarstvo prvi put ove godine organizovalo takvu letnju školu za učenike iz dijaspore, ističući da je važno za njih da što bolje upoznaju svoj jezik, kulturu i tradiciju.

On je naveo da je kroz letnju školu ovog leta prošlo 190 učenika i 17 nastavnika iz dopunskih škola u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji i Grčkoj, saopštilo je Ministarstvo.

"Verujem da ste uživali u boravku u Tršiću i Naučno-obrazovnom kulturnom centru i da ste imali priliku da se družite i mnogo toga lepog i korisnog naučite", rekao je Ružić, koji je prisustvovao završnoj priredbi učenika.

Kroz program koji je za njih pripremilo Ministarstvo prosvete, u saradnji sa redovnim profesorom Filozofskog fakulteta u Nišu Marinom Janjić, učenici su, kaže Ružić, na zabavan i kreativan način produbljivali svoja znanja iz srpskog jezika, srpske kulture i tradicije.

Ružić je najavio da je u planu da se takve radionice uvrste u redovni kalendar programskih aktivnosti tog centra, kako bi što veći broj naših učenika iz dijaspore imao mogućnost da posetom Tršiću unapredi poznavanje srpskog jezika i kulture.

On je podsetio da je i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine kao poseban cilj postavljen unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti, kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

RužičučenicidijasporaTršić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva