:

:

TV Most

clock

April 04, 2023   16:27

0

127

Ružić uručio nagrade najboljim studentima povodom Dana studenata

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je danas nagrade najboljim studentima povodom Dana studenata i rekao da su studenti bili i ostali kreativna snaga koja vuče ka promenama, koja je inovativna i koja iskazuje kritički duh.

Ministar je tokom posete Studentskom domu "4. april", u kome se tradicionalno proslavlja Dan studenata, rekao i da su studenti pre svega oni koji će u nekom budućem periodu biti noseća snaga razvoja naše zemlje.

"I zato je obaveza i Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije i u prethodnom i u sadašnjem i u budućem periodu da omogući još bolje uslove i za studentski život, ali naravno i za studiranje da se svakako obezbedi viši kvalitet visokog obrazovanja, da naše ustanove studentskog standarda budu još opremljenije, još modernije i na tom polju zaista radimo mnogo i očekuje nas veliki poduhvat i u nekom budućem periodu", rekao je Ružić.

Dodao je da će u narednom periodu započeti izgradnja kule u Studentskom gradu na Novom Beogradu, sa povećanjem kapaciteta od hiljadu novih mesta za studente.

"Takođe, 400 novih mesta u Nišu. Nakon toga, u periodu od tri do četiri godine, sledi rekonstrukcija studentskog doma 'Karaburma' kao i rad u studentskom domu u Novom Sadu", najavio je ministar.

Dodao je da će posle više od 30 godina početi i dogradnja i rekonstrukcija postojećih, kao i izgradnja novih objekata visokoškolskih ustanova. 

"Univerzitetska infrastruktura ima za cilj da se izgrade ili dograde već postojeći objekti. Očekujemo da se reši pitanje i Fakulteta bezbednosti i umetničkih fakulteta, kao pitanje završetka Fakulteta političkih nauka na Voždovcu, fakulteta u Nišu i Novom Sadu", istakao je Ružić.

Kako je rekao,  to će biti prvi krupan infrastrukturni iskorak nakon više od 30 godina.

Dodeli nagrada su pored ministra Ružića prisustvovali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i direktor Ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić.

Đokić je rekao je da je biti student uvek bilo teško, da svaki period nosi svoje izaove pa i današnji

"Studentski period je onaj period koga se većina nas seća kao najlepši period svog života. I svakako je to prilika da se taj život ne svodi samo na učenje i polaganje kolokvijuma i ispita, već i za već i za druge aktivnosti koje studentski život nosi, poput različitih manifestacija, sportskih aktivnosti, za neprespavane noći, prve ljubavi, drugarstva, kumstva", rekao je Đokić.

Studentima je poručio ne trebaju da budu podložni manpulacijama, sve jedno da li one dolaze od profesora, političara, novinara, da li dolaze od njihovih kolega već trebaju sami trezveno da razmišljaju i da donose svoje odluke, da budu tolerantni i na neki način da svojim razumnim i argumentovanim razmišljanjem doprinesu razvoju društva.

Minić rekao je da se "4. april u 4. aprilu" tradicionalno održava i da je to proslava koja okuplja i podseća da svi studenti moraju da se zajedno bore ali i da dele radosti.

"Ovaj dan obeležavamo kroz tri vrste aktivnosti. Kroz ono što je najvažnije za studente - obrazovanje. Kroz izbor najboljih studenata iz studentskih domova, kroz sportske aktivnosti i kroz ono što studenti najviše vole - koncerte. Na žalost zbog vremenskih prilika je to odloženo", rekao je Minić.

Dodaje da se Ustanove Studentski centar "Beograd" trude da kroz svakodnevnu komunikacije sa studentima omoguće što bolje uslove za njihovo učenje i lični razvoj. 

"Svaka generacija ima neke svoje potrebe i sve više smo u kontaktu sa njima, a one se stalno menjaju", rekao je Minić.

Naglašava da se svake godine radi na obnovi objekata i da se one sprovode tokom cele godine s obzirom da su u pitanju objekti stari između 40-90 godina. 

"Priliku za to najviše koristimo tokom leta kada studenti nisu fizički prisutni. Ove godine ćemo izdvojiti radove u nekoliko objekata. U studentskom gradu u Veri Blagojević 1 i 2, u studentskim domovima Lola, Rifat Budžević, Slobodan Penezić, kao i radove na higijenskom održavanja u svim studentskim restoranima", naveo je Minić.

Povodom dana studenata nagrađeni su Jovana Krstić, Studentski grad - Dom I, Sara Arsenijević, Studentski grad - Dom II, Dajana Preradović, Studentski grad - Dom III, Nebojša Đurić, Studentski grad - Dom IV, Žarko Cvetić, Studentski dom "Kralj Aleksandar I", Anastasija Živković, Studentski dom "Karaburma", Merjem Selmanović, Studentski dom "Slobodan Penezić", Anastasija Janjić, Studentski dom "Rifat Burdžević", Nikoleta Milanović, Studentski dom "Patris Lumumba", Milena Damnjanović, Studentski dom "Vera Blagojević", Marija Vuković, Studentski dom "Košutnjak", Nađa Peković, Studentski dom "Žarko Marinović", Jelena Ratković, Studentski dom "4. april" i Vojko Mišević, Studentski dom "Mika Mitrović".

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

RužićDan studenata
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva