:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

SAD

clock

Jun 08, 2020   9:32

0

219

SAD: 10. dan protesta, traže se reforme i jednakost

Stotine mirnih demonstranata okupile su se ispred Bele kuće u nedelju, desetog dana demonstracija protiv rasizma i policijske brutalnosti koji su izbili zbog smrti Džordža Flojda u policijskom pritvoru.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer saopštila je da nijedan demonstrant nije uhapšen u subotu, međutim, napala je predsednika SAD Donalda Trampa i njegovu administraciju zato što su preplavili grad federalnom policijom i vojnicima Nacionalne garde prošle nedelje, da bi smirili proteste koji su povremeno postajali nasilni, prenosi Glas Amerike.

Demonstracije u Americi se održavaju već skoro dve nedelje, a povremeno dolazi do okršaja policije i demonstranata, a kako se navodi, ovo su možda najmasovniji protesti od dugih demonstracija protiv američkog učešća u Vijetnamskom ratu 1960-ih.

Demonstracije na kojima se zahteva pravda u rasnim odnosima i sistemska reforma policije izbile su širom Amerike kada je 46-godišnji Džordž Flojd 25. maja preminuo u Mineapolisu nakon što je mu policajac Derek Šovin pritiskao kolenom vrat skoro 9 minuta dok je Flojd govorio da ne može da diše.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena a trojica policajaca koja nisu intervenisala tokom celog događaja optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena.

Džordž Flojd biće sahranjen u utorak u Hjustonu, gde je živeo godinama, a sa njegovim rođacima kratko je razgovarao Tramp i telefonom im izrazio saučešće.

Bivši predsednik Barak Obama je u nedelju, u obraćanju diplomcima 2020. preko JuTjuba, poručio da protesti koji se održavaju širom zemlje "govore o decenijama nepreduzimanja akcije zbog nejednakog tretmana i neuspehu da se reformiše policijska praksa u širem sistemu krivičnog pravosuđa.

Veliki protesti takođe su održani u Mineapolisu, Majamiju, Njujorku, Čikagu, San Francisku, Dalasu, Filadelfiji i Denveru i većinom su bili mirni.

Jedan od najvećih protesta u nedelju bio je u Los Anđelesu, gde se prema procenama lokalne televizije okupilo oko 20.000 ljudi na Holivudskom bulevaru.

U Njujorku je najmanje šest različitih grupa demonstranata marširalo kroz centar Menhetna u nedelju popodne, noseći slogane: "Ne finansirajte policiju, finansirajte škole", a jedna grupa se okupila u parku Brajant iza njujorške gradske biblioteke, nakon čega su marširali 42. ulicom ka sedištu Ujedinjenih nacija.

Druga grupa je marširala ka Tajms skveru ali su, prema statusima sa društvenih medija, bili primorani da promene putanju pošto je policija, bez incidenata, blokirala prilaz poznatoj "raskrsnici sveta."

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio saopštio je da je policijski čas ukinut u nedelju, dan pre nego što je bilo planirano.

De Blazio, koga su kritikovali aktivisti koji kažu da je trebalo da bolje kontroliše njujorške policajce za vreme nedavnih demonstracija, takođe je najavio niz reformi za koje kaže da će izgraditi poverenje između građana Njujorka i policije.

Dok se Njujork sprema da se ponovo otvori posle više od dva meseca izolacije zbog koronavirusa, gradske vlasti su ukinule policijski čas ali i upozorile demonstrante da se testiraju na Kovid-19.

"Testirajte se. Testirajte se. Ponašao bih se kao da jesam bio izložen virusu i rekao bih ljudima sa kojima sam u kontaktu da pretpostavljam da sam pozitivan na virus", poručio je guverner države Njujork Endru Kuomo.

Kuomo je izjavio da će država otvoriti 15 lokacija za testiranje posebno namenjenih demonstrantima, kako bi mogli da brzo dobiju rezultate.

Njegov apel na demonstrante da se ponašaju pažljivo sličan je onom koji su uputile vlasti u Sijetlu, San Francisku i Atlanti, posle masovnih demonstracija, gde se nudi besplatno testiranje demonstrantima.

Izvor: Танјуг

SADprotestiubistvo Flojda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva