:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2023   22:00

0

100

SAD i Austrija: Potpuno podržavamo članstvo zemalja Z.Balkana u EU

SAD i Austrija u potpunosti podržavaju članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Stejt departmenta nakon godišnjeg Strateškog dijaloga između vlada dve zemlje održanog danas u Beču.

"Teme o kojima se razgovaralo uključivale su pitanja globalne i regionalne bezbednosti, važnost održavanja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, pitanja koja se tiču Bliskog istoka i NR Kine, odbrana i unapređenje ljudskih prava i demokratije, borba protiv rasizma, antisemitizma i antimuslimanske mržnje, podrška preživelima Holokausta, razoružanje i neproliferacija i Zapadni Balkan. S tim u vezi, obe strane su u potpunosti podržale buduće pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU", piše u saopštenju.

Dodaje se da Austrija i SAD izražavaju nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a zvaničnici dve države su ponovili svoju zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi.

Dve strane su konstatovale da su ekonomski odnosi Austrije i SAD i dalje jaki i čvrsti, a naglašen je i značaj transatlantske saradnje u rešavanju geopolitičkih pitanja, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Izvor: T a n j u g

SADEUZapadni BalkanAustrija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva