:

:

TV Most

clock

April 28, 2024   13:47

0

47

SAD i Izrael teže da spreče sud da izda nalog za hapšenje Netanijahua

Izrael i SAD ulažu diplomatske napore kako bi sprečili Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i drugih izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi, preneli su izraelski mediji. Kako je navedeno, Netanijahu je zabrinut da bi takav potez mogao da naruši ugled Izraela na međunarodnoj sceni i u kontaktu je sa zvaničnicima administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, prenosi Tajms of Izrael.

Analitičar lista Harec napisao je da izraelska vlada pretpostavlja da će vrhovni tužilac IČ-a Karim Kan uskoro izdati naloge za hapšenje premijera, ministra odbrane Joava Galanta i načelnika štaba vojske Hercija Halevija.

SAD, koje, kao i Izrael, nisu među 124 zemlje koje su potpisale Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, već su angažovane u nastojanju da blokiraju naloge za hapšenje, navodi Harel.

Netanijahu je izjavio u petak da bi predstojeće odluke suda mogle da postanu ''opasan presedan, ali da se stav Izraela ne menja.

''Nikada nećemo prestati da se branimo. Iako odluke suda u Hagu neće uticati na akcije Izraela, one bi bile opasan presedan koji bi pretio vojnicima i zvaničnicima bilo koje demokratije koja se bori protiv kriminalnog terorizma i agresije, poručio je premijer Izraela.

Izvor: T a n j u g; Foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva