:

:

TV Most

SAD

clock

Oktobar 07, 2023   10:00

0

132

SAD spremaju novi paket pomoći Ukrajini, detalji sledeće nedelje

Očekuje se da će administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena sledeće nedelje objaviti novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu, čime Pentagon nastavlja da troši sredstva otkrivena zbog greške u proračunu od više milijardi dolara, saopštili su američki zvaničnici, prenosi Rojters.

Ta sredstva su omogućila Bajdenovoj administraciji da pošalje Kijevu oružje, zalihe i municiju uprkos isključenju nove pomoći Ukrajini iz zakona koji je Predstavnički dom usvojio prošlog vikenda kako bi se sprečila blokada vlade.

Bajden je tražio od Kongresa da odobri još 24 milijarde dolara u vezi sa Ukrajinom, za koju se pristalice podrške Kijevu među republikancima i demokratama nadaju da bi mogle da uđu u zakon o budžetu, a taj zahtev je još na čekanju.

Pentagon i dalje ima oko 5,4 milijarde dolara na raspolaganju korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, ili PDA, nakon što je otkriveno da je u junu precenjena vrednost oružja isporučenog Ukrajini za 6,2 milijarde dolara, zbog greške u računovodstvu.

Sastav sledeće runde pomoći u oružju, za koju se očekuje da bude u vrednosti od 200 miliona dolara, se još uvek formuliše i trebalo bi da bude predstavljen u sredu, na 16. sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu, gde će bezbednosna pomoć biti ključna tema, rekli su zvaničnici.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaRusijaSADratpomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva