:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2022   12:36

0

117

SAD traže od Kosova da osnuje ZSO i odloži odluku o registarskim tablicama

Sjedinjene Američke Države pozvale su Kosovo i Srbiju da smanje tenzije i nastave dijalog, tražeći od njih da poštuju obaveze preuzete u dijalogu, piše Koha.

U odgovoru za Kohu, Ambasada SAD na Kosovu saopštila je u nedelju da Kosovo treba da produži proces preregistracije vozila i obustavu bilo kakve kaznene akcije protiv građana Srbije koji poseduju srpske registarske tablice sa akronimima gradova Kosova.

SAD su poručile da bi pitanje registarskih tablica trebalo da bude rešeno između strana u okviru dijaloga, a Kosovo, prema SAD, treba da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

„Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum i Ustavni sud Kosova je odlučio da se Asocijacija osnuje, što njeno osnivanje čini zakonskom obavezom za Kosovo. Stalni neuspeh Kosova da implementira ovu obavezu krši vladavinu zakona i šteti njegovoj reputaciji i kredibilitetu“, navodi se u saopštenju.

U odgovoru za Kohu, SAD su saopštile da se slažu sa deklaracijama Evropske unije da su odnosi Kosova i Srbije zabrinjavajući, i u tom slučaju, prema SAD, ovi odnosi ugrožavaju „važni proces postignut u dijalogu”.

„Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu. Svi uključeni moraju preduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost na terenu. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu“, navodi se u saopštenju.

Put dijaloga je, prema SAD, jedini način da se garantuje stabilnost.

„Akcije, kao što su paljenje automobila ili zastrašujuća retorika, su neprihvatljive i podstaći će odgovor međunarodne zajednice. Pozivamo ih da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da olakšava pregovore. I Kosovo i Srbija moraju da pokažu da su spremne da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu koji vodi EU”.

Izvor: Gračanica online/Koha

KiMSADZSOpreregistracijadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva