:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Mart 08, 2024   15:06

0

175

Sahranjena baka Mila, simbol srpstva u Prištini

Jedna od poslednjih Srpkinja iz Prištine, Leposava Stojanović, ili baka Mila, kako su je svi znali, sahranjena je danas na Bubanjskom groblju u Nišu.

Sahrani devedesetogodišnje starice koja je bila i ostaće simbol Srba u Prištini prisustovalo je pedesetak ljudi, među njima i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

„Kako je kad dugo niko ne zakuca na vrata? Kako je bilo biti sama među četiri zida, bez društva i nekog s kim bi porazgovarala ? Biti sama u bolesti, slabosti, sama u starosti“, upitao je Tajić i podsetio na njene reči da i pored svega toga neće da ode.

Dodao je da su baka Milu za Prištinu vezivale najlepše uspomene: od udaje, do rađanja dece i unučadi.

„Baka Mila nije otišla. Ostala je. Divimo se njenom podvigu, veri, hrabrosti, odlučnosti i istrajnosti“, rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM u Nišu.

Sahrani su prisustvovale i baka Miline najmlađe komšije iz Prištine, među kojima i doktor Aleksandar Čanović, koji ju je poznavao od 2016.godine kada je tu i počeo da živi.

„Želeo sam da joj pomognem na bilo koji način da bi joj se olakšao boravak u gradu. Baka Mila je bila simbol srpstva u Prištini koji ćemo osetiti svi mi koji smo ostali na Kosovu i Metohiji“, rekao je Čanović.

Iza Leposave Stojanović, rođene 1933.godine u Mirašu kod Uroševca, ostala je velika porodica, među kojima i petoro unučadi i šestoro praunučadi.

Baka Mila bila je jedna od poslednjih Srpkinja iz Prištine, gde je do 1999. godine živelo više od 40 hiljada građana srpske nacionalnosti. Danas ih je sedmoro.

Izvor: RTV Puls

baka MilaLeposava StojanovićPrištinasahrana

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva