:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jul 09, 2019   17:24

0

178

Salvini zatvorio najveći migrantski centar u Evropi

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini zatvorio je migrantski centar na Siciliji, najveći u Evropi, i istakao da je od njegovog dolaska na vlast smanjen dolazak migranata, prenosi AP.

Salvini je u Mineu, na Siciliji, rekao da je broj migranata u centrima smanjen sa 182.000 prošle godine, na sadašnjih 107.000.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je 3.073 migranata stiglo u Italiju ove godine, u poređenju sa 17.000 u istom periodu prošle godine, odnosno 85.000 godinu ranije.

Salvini odbija da dozvoli humanitarni prihvat migranata u italijanske luke, ali neki brodovi sa migrantima ipak stižu u Italiju bez dozvole. 

Italijanska vlada planira dati više sredstava u borbi protiv migranata izjavio je Salvini, prenosi Rojters.

Nakon oštrog pada broja dolazaka migranata u poslednjih nekoliko meseci, dolazak u junu se povećao naročito sa ljudima koji krijumčare migrante.

Italija planira da poveća svoje morske i vazdušne patrole kako bi pokušale da uoče trafikante pre nego što uđu u lokalne vode, a Libiji će dati 10 motornih čamaca obalske straže.

Salvini je takođe pisao svom tuniškom kolegi pozivajući ga da učini više da zaustavi odlaske i da brzo prihvate one koji su uhvaćeni kako beže.

U proteklih 18 meseci, najveći broj migranata došao je iz Tunisa, za razliku ranijih godina kada su dolazili uglavnom iz podsaharske Afrike.

Inače, kapetan spasilačkog broda za spasavanje migranata, Nemica Karola Rakete uhapšena je početkom jula nakon što je pristala sa brodom u italijansku luku, što je bilo suprotno naredbi italijanskog ministra unutrašnjih poslova, pa je posle puštena iz pritvora.

Izvor: RTS, Rojters, FoNet

Salvinimigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva