:

:

TV Most

Foto: Panorama.ridh.org

clock

Decembar 02, 2022   19:43

0

97

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Potraga za nestalim licima i saradnja između Beograda i Prištine, uključujući i Radnu grupu za nestala lica, moraju biti nastavljeni bez daljeg odlaganja", rekao je Fabijan Salvioli.

On je ocenio da su se porodice nestalih našle "kao taoci političkih interesa i nespremnosti vlasti, koje ne preduzimaju korake da okončaju njihovu patnju".

"Beograd i Priština moraju da okončaju ispolitizovane taktike koje ometaju napore u procesu promocije istine, pravde i pomirenja koji su usmereni na rešavanje nasleđa teških kršenja ljudskih prava tokom oružanog sukoba 1998-99", izjavio je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost zbog nedostatka saradnje između vlasti u Beogradu i Prištini u pogledu procesa tranzicione pravde.

Salvioli je pozdravio inicijative koje su usvojile nadležne vlasti u cilju omogućavanja istine i pravde, ali je istakao da je napredak bio "alarmantno spor".

"Nedostatak saradnje često vođen političkim agendama doveo je do zastoja u procesu", rekao je specijalni izvestilac.

Ekspert UN je takođe upozorio na restriktivne zakonske okvire koji otežavaju pristup reparacijama svim žrtvama sukoba.

"Pozivam nadležne u Beogradu i Prištini da unaprede svoje zakonske okvire kako bi obezbedili da sve žrtve mogu da pristupe pravu na reparaciju bez diskriminacije", rekao je Salvioli.

On je izrazio zabrinutost i zbog nedovoljnog priznavanja i sećanja na patnje koju su pretrpele sve žrtve sukoba i ukazao da je to neophodno za proces pomirenja.

"Nasleđe prošlih kršenja prava sa svom svojom složenošću mora se adekvatno i sveobuhvatno tretirati kako bi se proces društvenog pomirenja pomerio napred. Žrtve se moraju staviti u samo središte ovog procesa", rekao je Salvioli.

On je pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da obnove napore za unapređenje sveobuhvatnih programa tranzicione pravde cilju postizanja istinskog pomirenja, održivog mira i sprečavanja ponavljanja nasilja, navodi se na sajtu Medija centra.

Tokom posete, ekspert UN se sastao sa zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i organizacija za ljudskih prava, preživelim žrtvama ratnih zločina, porodicama žrtava i predstavnicima međunarodne zajednice.

Specijalni izvestilac će podneti kompletan izveštaj o svojoj poseti Savetu za ljudska prava 2023. godine.

Izvor: T a n j u g

Fabian SalvioliUNKiMdijalog Beograda i Prištinenestali
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva