:

:

TV Most

clock

April 12, 2019   16:24

0

184

Samit premijera Kine i 16 evropskih zemalja; Brnabić: Pravi rezultati nas tek očekuju

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Ekonomsko-trgovinskom forumu u okviru 8. Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture s Kinom.

Ona je rekla da je "u okviru ovog formata" Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima i zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja.

Srbija je takođe zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu, rekla je srpska premijerka.

Kako je navela, sam format "16+1" deo je globalne inicijative "Pojas i put" koja ima posebnu važnost i podsetila da će na predstojećem forumu u Pekingu, već za nekoliko dana, Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

"Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, koji je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative '16+1'. U toku je druga faza rekonstrukcije TE 'Kostolac', kao i projekat izgradnje Koridora 11 (autoput Beograd - Južni Jadran) koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom", navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da u oblasti vodnog saobraćaja, Srbija ima planove za izgradnju nove luke u Beogradu i nove luke Smederevo.

"Dogovoreni su i projekti izgradnje toplo-dalekovoda u Beogradu, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda Beograda i izgradnje industrijsko-tehnološkog i inovacionog parka u Beogradu", navela je Ana Brnabić.

Premijerka je iskoristila priliku i da izrazi zahvalnost kineskoj strani povodom dve nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije "Ziđin" u RTB Bor (1,26 milijardi dolara) i investicije kompanije "Šandong Linglong" u Zrenjaninu (800 miliona evra), koje će, kako je rekla, nesumnjivo predstavljati važan deo srpske ekonomije u budućnosti.

"Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje", istakla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

"Sve u svemu, čini mi se da smo za osam godina, od prvog Samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju", ocenila je premijerka.

Takođe, naglasila je spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU.

Ona je podsetila da se današnji skup održava godinu dana pošto je Kina rezimirala svoje impresivne rezultate na četrdesetoj godišnjici od otpočinjanja ekonomskih reformi i otvaranja prema svetu.

"Ove godine se obeležava i značajni jubilej: sedamdeseta godišnjica od osnivanja NR Kine, na čemu srdačno čestitamo. Svedoci smo razvoja i napretka Kine u svim oblastima i ovo su dobre vesti za sve nas", poručila je srpska premijerka.

Srbija na vrhu inicijative 17+1 po broju projekata

Predsednica Vlade Srbije je po završetku samita rekla da je Srbija na vrhu među članicama inicijative "17+1" po broju infrastrukturnih projekata sa Kinom i njihovoj vrednosti.

Ona je novinarima rekla da su danas potpisana tri memoranduma sa kineskim partnerima, od kojih je najvažniji Memorandum o razumevanju za deonicu Požega-Boljare.

„To je posebno važno zbog Koridora 11 i magistrale do Jadrana, kao i zbog toga što su u toku pripremni radovi za deonicu Preljina-Požega", rekla je premijerka.

Podsetila je i da je Srbija krajem prošle godine podnela zahtev za članstvo u Azijskoj infrastrukturno-investicionoj banci, da je zahtev odobren i da će Srbija do kraja godine postati punopravna, 93 članica.

„To će nam otvoriti dodatne perspektive za nove projekte", rekla je ona.

Precizirala je da je Srbija i po nivou ekonomske razmene, odnosno dolazaka kineskih kompanija takođe na vrhu među članicama inicijative, na čemu treba zahvaliti dvema velikim kineskim kompanijama - Ziđinu i Linglong tajers koje su u poslednjih nekoliko meseci imale velika ulaganja u Srbiji.

„Republika Kina sa Srbijom u investicionim projektima je broj jedan , ali i kineske kompanije koje investiraju u Srbiju su broj jedan u regionu", navela je Brnabić.

Ona je rekla i da je Srbija podržala Grčku da uđe u ovaj format, koji je od danas inicijativa 17+1.

Spremna sam na prvi korak i pozovem Plenkovića 

Brnabić je rekla da je spremna da načini prvi korak i pozove hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića u posetu Srbiji, jer, kako kaže,  političke trzavice ne odgovaraju nikome u regionu.

Na pitanje hrvatskih novinara šta treba da se dogodi da bi Plenkovića pozvala u zvaničnu posetu Srbiji i obratno, jer uglavnom razgovaraju neformalno, Brnabić kaže:

Ja sam otvorena za razgovore, nadam se da ćemo uskoro dogovoriti neki bilateralni susret. Srbija je životno zainteresovana za jedan bolje povezan, stabilniji, bezbedniji region i da ne postoje političke trzavice koje ne odgovaraju nikome, jer, ako hoćete čisto pragmatično, samo teraju investitore”, rekla je premijerka.

Na konstataciju novinara da je potrebno da neko načini prvi  korak i ko bi to mogao biti, ona kaže:

"Dobro pitanje. Ja sam spremna da načinim taj prvi korak tako da ću ga svakako pozvati".

Premijerka  je veoma pozitivno ocenila organizaciju samita u Dubrovniku, rekavši da je bilo dovoljno vremena za razgovore u okviru samog formata, ali i za razgovore na marginama.

Premijerka je rekla da je imala dobre razgovore sa kolegom iz Slovačke, sa kojim će, nada se, postići dogovor da krajem maja poseti Srbiju.

Takođe je rekla da je imala dobre razgovore i sa premijerom Estonije i da se nada da će i on u skorije vreme, kada u toj zemlji bude formirana vlada, posetiti Beograd.

Na pitanje kako joj se sviđa Dubrovnik, rekla je da je grad divan i da je ovo praktično njena prva poseta, jer je prethodno ovde bila kao dete da se toga i ne seća.

Veruje da joj na ovakvom mišljenju neće zameriti ni rođaci i prijatelji sa Krka. 

Počeo samit premijera Kine i 16 evropskih zemalja

Na početku skupa, učesnicima se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi tako veliki broj državnih čelnika, poslovnih ljudi i predstavnika medija.

"Hrvatska je jedna od 25 top destinacija u svetu. Oko 20 miliona turista posećuje je svake godine. Kako bismo dodatno ojačali turizam i privredni razvoj, ulažemo u najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja Pelješkog mosta", rekao je Plenković.

Kineski premijer Li Kećijang pozdravio je domaćina i sve čelnike država koji prisustvuju samitu, ocenjujući da ovaj događaj pokazuje da saradnja unutar ove inicijative ima ključnu ulogu.

On je, osvrnuvši se na veliki broj učesnika, rekao da se nada da se neće samo diskutovati ili raspravljati, već i međusobno konsultovati i sarađivati.

"Siguran sam da ćete na taj način doći do rezultata koji će biti zadovoljavajući za sve strane", poručio je Li.

On je kazao i da je "Pelješki most svetli primjer koji sve može inspirisati za dalju saradnju".

"Most je projekt Hrvatske, finansiran iz fondova Evropske unije, a gradi ga kineska firma. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva", dodao je premijer Kine.

Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Biće otvorena i izložba kooperacije na temu obrazovanja zemalja inicijative 16+1.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će potpisati više dokumenata sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

U Dubrovniku, inače, vlada svojevrsno opsadno stanje - zbog samita glavne saobraćajnice u gradu će, kao i juče, biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca - od saobraćanjih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa.

Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika.

U Dubrovnik je stiglo i oko 100 kineskih novinara, ali i novinarske ekipe iz celog regiona i zemalja koje pripadaju inicijativi, među njima i Tanjug.

Izvor: Танјуг

DubrovniksamitBrnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva