:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 13, 2023   10:30

0

99

Saracin: Situacija na KiM "donekle opasna", potrebna deeskalacija

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji "donekle opasna" i da je zbog toga potrebna deeskalacija.

"Nadamo se da će situacija biti pod kontrolom, ali moramo da preduzmemo dalje korake ka merama deeskalacije kako bismo održali situaciju mirnom i vratili se produktivnoj atmosferi", rekao je Saracin za Dojče vele na albanskom jeziku.

On je naveo da na deeskalaciji treba da rade i Beograd i Priština, kao i da je Srbija jasno stavila do znanja da neće slati vojsku na KiM.

Istakao je da odgovorni za dešavanja u Banjskoj 24. septembra moraju da odgovaraju, kao i da je jasno da tako nešto ne sme da se ponovi.

"Istovremeno, imamo i otvorena pitanja sa kosovskom stranom u vezi sa gradonačelnicima i specijalnom policijom. To su stvari koje treba rešiti", poručio je nemački izaslanik.

On je naglasio da je potrebno da se strane vrate za pregovarački sto i sprovedu dogovor iz Ohrida koji je postignut u februaru ove godine.

Na pitanje o uticaju Rusije, Saracin je rekao da taj uticaj postoji, ali da nije jasno koliki je on, dodavši da se ne može potceniti teorijska mogućnost da Moskva u izvesnoj meri pokušava da podstakne sukob u regionu, ali, prema njegovim rečima, ne postoji nikakav signal da su dešavanja u Banjskoj bila deo nekog ruskog plana.

Govoreći o predstojećem samitu Berlinskog procesa u Tirani, naveo je da je svaka prilika za razgovor pozitivan signal.

"To će pokazati ljudima da mogu da veruju da će region, kao celina, krenuti napred ka Evropskoj uniji", rekao je nemački izaslanik.

Dodao je da bi voleo da vidi veći napredak u vezi sa procesom pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali da, istovremeno, i EU mora da pokaže više "pozitivnih signala".

"Zemlje treba da sprovedu više reformi kako bi ispunile kriterijume. Berlinski proces, sa svojim pokušajem da se revitalizuje zajedničko regionalno tržište, mogao bi da bude sredstvo za postizanje toga. Ali, naravno, i Evropska unija mora da se pridržava svojih obećanja", rekao je Saracin.

On je dodao da je jasno da bi, ukoliko se nastave tenzije, situacija mogla da bude toksična, "ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za ceo region jer ljudi mogu da izgube nadu u razvoj regiona".

Izvor: T a n j u g

Manuel Saracindijalog BG-PRKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva