:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2021   16:05

0

164

Saradnja Srbije i Belgije u oblasti rada i zapošljavanja

Bilateralnu saradnju sa Belgijom odlikuju dobri i prijateljski odnosi, a postoji i prostor za unapređenje saradnje, posebno u oblasti rada i zapošljavanja, rekla je danas ministarka Darija Kisić Tepavčević na sastanku sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom.

Kako je saopštilo Ministarstvo, ministarka je podsetila da Srbija sa Belgijom ima potpisan i Sporazum o socijalnoj sigurnosti.

Navela je da su prioriteti rada resornog ministarstva bolja zaštita radnika i ostvarivanje njihovih prava na zdravstveno i socijalno osiguranje, sprečavanje rada u sivoj zoni, kao i smanjenje nezaposlenosti, kroz određene zakonske okvire.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vodi dva pregovaračka poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, a to su Poglavlje 19, socijalna politika i zapošljavanje, i Poglavlje 2, sloboda kretanja radnika.

Na predlog Ministarstva za rad Vlada Srbije usvojila je Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godini i prateći Akcioni plan, čiji je cilj uspostavljanje stabilnog i održivog rasta zaposlenosti zasnovanog na znanju i dostojanstvenom radu.

Ministarka je navela da je u februaru ove godine usvojen i Zakon o socijalnoj karti, na koji se čekalo decenijama i kojim će se omogućiti pravednija i transparentnija raspodela socijalnih davanja.

Ambasador Belgije izrazio je spremnost da se u narednom periodu razmotre najbolji načini za unapređenje saradnje sa Srbijom u oblasti rada i zapošljavanja, posebno kada je u pitanju veće zapošljavanje građana koji pripadaju ranjivim grupama, kao što su osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine.

Izvor: Танјуг

Kisić TepavčevićKunrad AdamBelgija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva