:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 29, 2023   13:32

0

117

Šarl Mišel i Jens Stoltenberg traže deeskalaciju u odnosima Beograda i Prištine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je došlo vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da se napravi jedan globalni pristup rešavanju tog problema. Medijima se obratio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji traži od "svih strana" da se suzdrže od akcija koje mogu da povećaju tenzije.

Šarl Mišel je uoči početka samita Evropskog saveta rekao novinarima da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

"Takođe podržavamo i ideju da se organizuje konferencija sa nekim zemljama članicama EU kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD, jer smo videli prethodnih meseci poteškoće i eskalaciju situacije. Došlo je vreme da se napravi jedan globalni pristup i došlo je vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Mišel na pitanje novinara o situaciji sa dijalogom.

Na deeskalaciju je pozvao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pozvavši "sve strane" da se uzdrže od akcija koje mogu još više da povećaju tenzije.

On je u zajedničkom obraćanju novinarima sa Mišelom rekao da bi i Beograd i Priština trebalo "u dobroj veri" da se vrate dijalogu uz posredstvo EU.

"NATO zajedno sa EU radi na brojnim pitanjima, jedno od njih je Kosovo. Situacija na Kosovu pokazuje koliko je neophodna naša saradnja NATO-a i EU. Mi snažno podržavamo napore EU u vođenju dijaloga", rekao je Stoltenberg.

Počinje dvodnevni samit lidera EU u Briselu, a u nacrtu zaključaka u koje je RTS imao uvid navodi se da će lideri EU podržati članstvo Zapadnog Balkana u Uniji i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština.

Glavne teme dvodnevnog samita su  nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini, evropska politika migracija i azila i odnosi sa Kinom. Na početku samita lideri EU sastaće se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije EU-NATO.

Izvor: RTS

Jens StoltenbergŠarl MišelNATOEUKiMdeeskalacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva