:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2023   10:47

0

104

Sastanak državnog vrha Srbije i Mađarske; Vučić: Ispisujemo novu istorijsku stranicu u odnosima dve zemlje; Potpisano više sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić sastali su se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednicom Mađarske Katalin Novak na Paliću. U isto vreme podžani su i bilateralni sastanci ministara u vladi dve države.

"Strateško partnerstvo, razumevanje, međusobno uvažavanje, bliskost i prijateljstvo Srbije i Mađarske, danas će biti ponovo potvrđeni i konkretizovani novim sporazumima i projektima, na dobrobit svih naših građana. Sa Katalin Novak, Viktorom Orbanom i Anom Brnabić dogovaramo velike i važne projekte koji će dati dugoročan doprinos rastu i razvoju Srbije i Mađarske, ali i obezbediti sigurnost za naše građane u vremenima koja dolaze. Time danas otvaramo još jedno poglavlje u saradnji i ispisujemo novu istorijsku stranicu u odnosima dve zemlje. Živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske", napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

13:04 - Srbija i Mađarska potpisale više sporazuma za jačanje saradnje

Srbija i Mađarska danas su na Paliću u prisustvu državnog vrha obe zemlje potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.

Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije Aleksnadar Vučić, Mađarske Katalin Novak, kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.

Foto: T a n j u g

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije) koji potpisuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Potpisani su sporazumi za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastruture, oblasti odbrane i  unutrašnjih poslova.

Potpisani su i sporazumi o izgradnji naftovoda kojim će se povezati rafinerija u Novom Sadu sa Mađarskom kao i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM.

Izvor: T a n j u g, TV Most; Foto: T a n j u g

SrbijaMađarskaVučićOrbanNovakBrnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva