:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2021   17:03

0

127

Sastanak predsednika poslaničkih grupa sa ambasadorom EU

U Narodnoj skupštini danas je održan sastanak predsednika poslaničkih grupa sa novoimenovanim ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žofreom, a glavna tema bile su evropske integracije naše zemlje.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, u svojstvu predstavnika poslaničke grupe ''Aleksandar Vučić - Za našu decu'', rekao je da je punopravno članstvo u EU strateški cilj broj jedan.

Kako je rekao, u ovoj godini se očekuje da se zabeleži primetan napredak na tom putu i da se to manifestuje kroz otvaranje dva klastera, saopštila je Narodna skupština.

"To je više nego realno, a sa naše strane odavno pripremljeno na odgovarajući način", rekao je Orlić govoreći o evropskim integracijama Srbije.

Dodao je da Narodna skupština sa "najvećom ozbiljnošću pristupa reformama, što se ogleda kroz promene Ustava u oblasti pravosuđa, usvajanjem Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i redovnim razmatranjem izveštaja nezavisnih tela na plenumu".

Odgovarajući na pitanja šefa delegacije EU u vezi sa tokom međustranačkog dijaloga koji se vodi na dva koloseka, Orlić je istakao da dijalog bez posredstva stranaca dobro napreduje i da se uskoro očekuje konačni dogovor.

"Suštinskih predloga nema, ali dobijamo potvrde da su oni koji prete nasiljem i uličnim protestima i koji ucenjuju Evropski parlament ipak zadovoljni izbornim uslovima u Srbiji", rekao je Orlić.

Kako kaže, dokaz tome je njihova odluka da učestvuju na lokalnim izborima, koji će se održati sledećeg meseca.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Ðorđe Milićević izrazio je nadu da će buduća saradnja biti uspešna i ponovio da je glavni strateški i spoljno-politički cilj Srbije - članstvo u EU.

Zamenica predsednika Poslaničke grupe Savez Vojvođanskih Mađara i predsednica Odbora za Evropske integracije Elvira Kovač istakla je da su se izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija ranije razmatrali na sednicama Odbora za evropske integracije, a da je sada to podignuto na viši nivo.

Poslednji izveštaj EK razmatrao se po prvi put na sednici Narodne skupštine.

Predsednik PG Jedinstvena Srbije Dragan Marković naglasio je da je primetno da se u procesu pregovora pred Srbiju "stalno stavljaju novi zahtevi, kao i da laži koje plasira opozicija, tvrdeći da u Srbiji nema demokratije, direktno ruše sistem države".

Predsednik PG Socijaldemokratska partija Srbije Branimir Jovanović istakao je da je stranka kojoj pripada od svog osnivanja privržena putu Srbije ka EU, kako bi se, kaže, popravile "neke stvari u društvu".

Predsednik PG Stranka pravde i pomirenja SPP - Ujedinjena seljačka stranka UŠ Samir Tandir takođe je naglasio značaj unapređenja prava manjinskih zajednica koji se, kako tvrdi, jeste vidno unapredio od 2012. godine.

Emanuel Žofre je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo šefovima poslaničkih grupa na prilici da se predstavi kao ambasador EU u Srbiji i istakao da je Narodna skupština veoma važan partner EU.

Naveo je da će se u narednih nekoliko dana susresti i sa drugim političarima, učesnicima međustranačkog dijaloga, ističući da je svaki uspeh Srbije, uspeh i njegove delegacije.

Istakao je i važnost rada Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), kao i njihovih izveštaja.

Rekao je i da su trenutno tri najbitnije teme po pitanju evrointegracija Srbije međustranački dijalog, ustavne promene i zajednički rad na reformama, kao i da je uloga njegove delegacije da što više pomogne te procese.

Izvor: Танјуг

Žofreposlaničke grupe

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva