:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 07, 2020   15:17

0

170

Sastanak privrednika Srbije i Monaka u Palati Srbija

Sastanak delegacija Privredne komore Srbije i Ekonomskog odbora Monaka počeo je danas oko 14.30 časova u Palati Srbija, a na sastanku će naša privreda predstaviti svoje potencijale u oblasti IT sektora, prehrambene industrije i ostalih industrija za koje su privrednici Monaka zainteresovani.

Predsednik PKS Marko Čadež na početku sastanka poželeo je dobrodošlicu delegaciji Ekonomskog odbora Monaka i pozvao ih da investiraju u našu zemlju.

Čadež je istakao da se Srbija u poslednjih osam godina mnogo promenila i ekonomski napredovala, a to, kaže, pokazuje i rast srpskog BDP-a i sve veći broj stranih investitora.

Naveo je da se Srbija i tokom korone dobro izborila da održi privredni rast.

Poručio je privrednicima iz Monaka da je danas Zapadni Balkan pravo mesto za investiranje, jer ima kvalitetnu radnu snagu, a i pobiljšani su uslovi za dolazak stranih investitora.

Za Srbiju i celi region, naveo je Čadež, najvažnije je investiranje u IT sektor i infrastrukturne radove.

Ukazao je i da su EU i Amerika veoma zainteresovane za investiranje u ovaj region, što, ističe Čadež, pokazuje Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan, vredan devet milijardi evra, kao i otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu.

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su ranije danas Sporazum o saradnji.

U ime PKS Sporazum je potpisao predsednik Marko Čadež, a u ime Ekonomskog odbora Monaka izvršni direktor Gijom Roz. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Monaka u prvih sedam meseci ove godine iznosila je 42.623 evra. Srbija je u Monako izvezla robe u iznosu od 17.875 evra, dok je iz Monako uvezla robe u iznosu od 24.248 evra. Srbija sa Monakom za sedam meseci ove godine ostvaruje deficit u iznosu od 6.872 evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 odsto. Srbija je u Monako ove godine izvozila drveni nameštaj za trepezarije i dnevne sobe, ostali drveni nameštaj, delove karoserija za vozila, mašine za štampanje, ogledala... Iz Monaka samo najviše uvozili proizvode za ulepšavanje i negovanje kože, ali i regulacione i sigurnosne ventile, katetere, kanile, pisaće drvene stolove... U 2019. godini robna razmena je iznosila 0,4 miliona evra, što je za 0,1 miliona više u odnosu na 2018. godinu. Izvoz Srbije iznosio je 0,2 miliona evra dok je vrednost uvoza Srbije u 2019. godini bila 0,2 miliona evra. Izvozni proizvodi Srbije u Monako prošle godine su vrata i prozori, okviri, pragovi od vrata, od aluminijuma, a uvozni proizvod Srbije iz Monaka bili su proizvodi za ulepšavanje i negovanje kože.

Izvor: Танјуг

PKSČadežMonako
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva