:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2022   11:46

0

116

Savet EU doneo odluku: Zaobilaženje sankcija je krivično delo

Savet Evropske unije doneo je odluku da zaobilaženja sankcija, koje je uvela EU, uvrsti u spisak krivičnih dela, saopštio je Savet Evropske unije u Briselu.

- Savet je jednoglasno doneo odluku da nepoštovanje sankcija uvrsti u spisak krivičnih dela u EU, koji je uključen u sporazum o funkcionisanju Evropske unije - navodi se u saopštenju.

- Od suštinskog je značaja da se ove sankcije u potpunosti sprovode. Trenutno države-članice imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba da se primenjuju u slučaju kršenja - objasnili su u savetu.

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući ideju o ograničenju cena ruskih energenata izjavio da Rusija ništa neće isporučivati inostranim zemljama, ukoliko to bude suprotno njenim sopstvenim interesima.

Izvor: Sputnik.rs; Foto: EU

EURusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva