:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2020   23:12

0

196

SDA izgubio izbore u Sarajevu, opozicija proglasila pobedu u Banjaluci

Prema prvim rezultatima lokalnih izbora u BiH, vladajuća Stranka demokratske akcije izgubila je u Sarajevu od kolicije četiri opozicione partije. Opoziciona Partija demokratskog progresa proglasila je pobedu u Banjaluci.

Građani su u Bosni i Hercegovini na izborima birali lokalnu vlast, načelnike i gradonačelnike, opštinska i gradska veća.

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar izjavio je večeras da su u CIK-u relativno zadovoljni kako je protekao izborni dan.

Izlaznost do 19 sati na nivou BiH, prema nepotpunim podacima, bila je 47, na nivou Federacije BiH 46, a Republike Srpske oko 51 odsto.

U Republici Srpskoj, kandidat opozicione Partije demokratskog progresa Draško Stanivuković je proglasio pobedu u Banjaluci.

Potpredsednik te stranke Igor Crnadak saopštio je da će opozicija na lokalnim izborima napraviti preokret, proglasivši pobedu i u Kotor Varoši, Modriči i Bosanskom Brodu.

Sa druge strane, SNSD je proglasio pobedu u 12 opština u Republici Srpskoj.

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević izjavio je da se ta stranka nalazi na pragu još jedne izborne pobede i naveo da SNSD očekuje pobedu u Prijedoru, Trebinju, Gradišci, Foči, Celincu, Srpcu, Laktašima, kao i da dobro stoji i u Kalinoviku i Nevesinju.

"Kada je riječ o Banjaluci, potrebno je sačekati jer podaci sporo stižu, ali podaci iz pojedinih mjesnih zajednica pokazuju da vodi naš kandidat Igor Radojičić", naveo je Rajčević.

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Srebrenici sa redovnih biračkih mesta, Mladen Grujičić, zajednički kandidat srpskih političkih partija za načelnika te opštine, dobio je 4.365 glasova a njegov protivkandidat Alija Tabaković, iz probošnjačkiih stranaka, 1.808 glasova.

U podatke nisu uračunati glasovi poštom i u odsustvu, prenosi RTRS.

Poraz SDA u Sarajevu 


U Federaciji BiH, prema prvim rezultatima, vladajuća Stranka demokratske akcije izgubila je u Sarajevu od kolicije četiri opozicione partije – Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i pravde, Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, prenosi Kliks.

Potpredsednik SDA Safet Softić kaže da su trenutni rezultati u četiri sarajevske opštine "pomalo iznenađujući".

Navodi da su trendovi nepovoljni za SDA kada su načelničke pozicije u pitanju. "Sve birači prate i pamte, vjerujem da se nakupilo sve iz prethodnog perioda pa je zato odnos ovakav", rekao je Softić.

U Velikoj Kladuši vodi Fikret Avdić 


U Tuzli je u vođstvu gradonačelnik Jasmin Imamović iz Socijaldemokratske partije BiH. 

Dosadašnji gradonačelnik Zenice, nezavisni kandidat Fuad Kasumović u uvjerljivom je vodstvu i obavljat će dužnost prvog čoveka grada i u naredne četiri godine, kažu u njegovom izbornom štabu, prenosi Radio Sarajevo.

U Velikoj Kladuši vodi Fikret Avdić.

Lokalni izbori nisu održani samo u Mostaru, gde će građani svoje biračko pravo, uskraćeno od 2008. godine, moći da realizuju 20. decembra.

Izvor: RTS

BiHizboriBanjalukaSarajevo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva