:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2023   12:46

0

162

Šef NATO Kancelarije za vezu u Beogradu: Dijalog jedini put napred

Šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu Đampjero Romano izjavio je da se i dalje čeka puna deeskalacija situacije na severu Kosova, upozoravajući da nasilje može odvesti Zapadni Balkan u nestabilnost i ugroziti evroatlantske težnje regiona.

„Sve strane moraju raditi na sprečavanju bilo kakve ponovne eskalacije. Nasilje može odvesti Zapadni Balkan u nestabilnost i ugroziti evroatlantske težnje ovog regiona“, ocenio je Romano u intervjuu za Radio slobodnu Evropu.

On je pozdravio korake koje su preduzele institucije na Kosovu, a tiču se smanjivanje broja pripadnika Kosovske policije oko opštinskih objekata na severu Kosova i organizovanju novih lokalnih izbora.

„Jedini put napred je kroz dijalog pod okriljem Evropske unije, koji NATO snažno podržava. Verujemo da će se Srbija, kao dugoročni partner NATO, posvećeno angažovati u takvom dijalogu na konstruktivan način“, rekao je Romano.

„Skorašnja poseta predsednika Aleksandra Vučića sedištu NATO bila je dobra prilika za razgovor o izazovima na severu Kosova, kao i da NATO ponovo potvrdi svoju dugoročnu posvećenost svojoj misiji Kfor“, ocenio je on.

„Kao što sam rekao“, ponovio je Romano, „Kfor će nastaviti da igra svoju ulogu u pružanju bezbednosti, u skladu sa svojim mandatom UN“.

„Isto tako, moj tim nastavlja da pruža svoj doprinos, kroz naše svakodnevne aktivnosti u domenu političkog dijaloga i praktične saradnje sa brojnim sagovornicima u Beogradu i celoj Srbiji“, zaključio je Romano.

Izvor: RSE; Foto: Ministarstvo odbrane

KiMRomanodijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva