:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2023   11:15

0

79

Šeholi: Vidno je da EU želi da se mehanizam ZSO stvori

Analitičar Fatmir Šeholi izjavio je da je vidno da Evropska unija želi da se stvori mehanizam Zajednice srpskih opština (ZSO) i da ona dobije svoje konture u skladu sa obavezama koje je Priština preuzela.

"Mi smo u međunarodnoj obavezi da to uradimo jer je 2013. i 2015. godine u Skupštini Kosova 85 poslanika glasalo za formiranje ZSO", rekao je Šeholi za T a n j u g.

On, međutim, ocenjuje da će izbori koji će se održati u Srbiji 17. decembra, prolongirati dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou u budućnosti. 

"To će se odložiti dok se ne formira Skupština Srbije, dok se ne formira Vlada Srbije, verujem da će to odložiti mnoge stvari. Sa druge strane, ne vidimo još kako ćemo organizovati izbore u četiri opštine na severu Kosova", naveo je Šeholi i dodao da EU i SAD žele da se što pre formira ZSO.

Na pitanje kakve su reakcije opozicije u Prištini, Šeholi je rekao da Demokratska partija Kosova nastoji da sačeka grešku Aljbina Kurtija.

Šeholi je izjavio da je skeptičan po pitanju formiranja ZSO. Takođe je ukazao i na predstojeće izbore u SAD i EU.

"Kao što znate Kurti je svojevremeno dao podršku (Džozefu) Bajdenu. U slučaju da (Donald) Tramp pobedi u Americi, on će biti u velikom problemu", zaključio je Šeholi. 

Izvor: T a n j u g

KiMFatmir ŠeholiZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva