:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 29, 2021   15:32

0

145

Selaković i Vang još jednom potvrdili strateško partnerstvo

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i šef kineske diplomatije Vang Ji poručili su danas, nakon sastanaka održanih u Guijangu, da je zajednička borba protiv virusa korona otvorila još jedno poglavlje dobre saradnje u sveobuhvatnim strateškim odnosima i čeličnom prijateljstvu dve zemlje.

Na sastanku, ministri su razgovarali o bilateralnoj saradnji, borbi protiv virusa korona, ekonomskoj saradnji, podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu našoj zemlji po pitanju Kosova i Metohije, infrastrukturnim projektima koji su realizovani u Srbiji uz pomoć kineskih partnera, ali i o poseti predsednika Kine Si Ðipinga Beogradu.

Kineski ministar Vang istako je da Kina nastavlja da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama, posebno u Ujedinjenim nacijama, po pitanju integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija je Kini čelicni prijatelj u Evropi, a tradicionalno dobri odnosi dve zemlje podignuti su na veći nivo zbog odličnih prijateljskih odnosa dva predsednika - Aleksandra Vučića i Si Ðipinga i njihovog međusobnog poštovanja i uvažavanja.

"Kinezi i Srbi su herojski narodi, koji se međusobno podržavaju u međunarodnim institucijama i rame uz rame stoje braneći pravdu i prijateljstvo", kazao je Vang i dodao da dve zemlje čvrsto brane međunarodno pravo.

Kao zaključke sa sastanka, on je istakao da su dogovorili da će nastaviti da se podržavaju u međunarodnim institucijama, zatim da će unaprediti saradnju u infrastrukturi, industriji, ekonomiji i drugim oblastima.

Takođe, Vang kaže da će nastaviti da unapređuju saradnju u oblastima kulture i nauke i ističe da će nastaviti da se sarađuje u borbi protiv virusa korona.

Podsećajući da je prošlu godinu obeležila borba protiv virusa korona, Vang je istakao obostranu nesebičnu pomoć između dve države i naroda i u tom smislu podsetio da je upravo srpski ministar, tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao prvi inostrani zvaničnik, doputovao u Kinu u jeku pandemije kako bi pružio podršku kineskom narodu.

Kako je podsetio, i Kina je Srbiji uputila pomoć odmah nakon što je u Srbiji zabeležen prvi slučaj zaraženog tim virusom, a lično je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 21. marta prošle godine, sačekao avion iz Kine koji je dopremio medicinsku zaštitnu opremu, ali sa kojim je u Srbiju doputovalo i šest kineskih doktora.

Ministar Selaković je rekao da je ovo bila jedinstvena prilika da se govori o odnosima dve zemlje, koje dele stratesko partnerstvo i koje su ponosne na čelično prijateljstvo.

Kako je naveo, odnosi predsednika dve države su glavni podstrekač sve boljim odnosima i potvrdio da će ubudućnosti raditi na uspostavljanju još boljih i čvršćih odnosa i saradnji u svim oblastima.

"Naše prijateljstvo je tradicionalno, a danas je na najvećem mogućem nivou", ocenio je ministar.

Selaković ističe da je Srbija ponosna što ima podršku Kine u međunarodnim organizacijama i to ne samo u UN-u, već i u Interpolu i Unesku u vezi svih problema koje ima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Vaša podrška je nešto što čini da naša komplikovana situacija bude manje komplikovana, da izdržimo sve pritiske koje imamo", kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju pitanju ekonomska saradnja prilikom posete Si Ðipinga ukupna trgovinska razmena je utrostručena, a prema procenama izvoz iz Srbije je povećan 15 puta.

Podsetio je da je u poslednjih pet godina, uz pomoć kineskih partnera, u Srbiji izgrađen Pupinov most, završena prva deonica autoputa Miloš Veliki, prvu fazu rekonstrukcije termoelektrane Kostolac.

Istakao je da tokom pandemije virusa korona nijedna kineska kompanija nije prestala da radi i dodao da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti pomoć koju nam je Kina pružila odmah po izbijanju epidemije u našoj zemlji.

Ministri su se sastali umesto u Pekingu - kineskoj prestonici,zbog pandemije virusa korona, u prestonici provincije na jugozapadu Kine - Guidžou.

Ministar Selaković, osim sa kineskim kolegom Vangom, sastao se i sa generalnim direktorom za Evropu Vangom Lutongom.

Inače, kineski šef diplomatije u Guijangu zvanično se sastaje, osim sa našim ministrom spoljnih poslova, od danas do utorka i sa šefovima diplomatije Poljske, Irske i Mađarske.

Izvor: Танјуг

SelakovićVangstrateško partnerstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva