:

:

TV Most

clock

Septembar 10, 2021   16:09

0

170

Selaković: Neutemeljene optužbe Tonina Picule

Apsurdne su i neutemeljene optužbe izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule na račun Srbije i njenog navodnog mešanja u događaje oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, ocenio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

"Srbija, još jednom naglašavam, ne može ni na koji način biti odgovorna za to što je grupa ekstremista pokušala da osujeti jedan drevni verski obred i na taj način suspenduje najelementarnija verska prava velikog procenta građana Crne Gore", kaže Selaković.

Dodaje da su visoki zvaničnici Srbije danima uoči incidenata na Cetinju u javnim nastupima upravo izražavali očekivanje i nadu da ustoličenje mitropolita Joanikija neće biti politički zloupotrebLjeno od strane dela crnogorskog političkog establišmenta.

Kaže i da je "naša zabrinutost bila opravdana i zbog činjenice da je obredu, kako običaju nalažu, prisustvovao patrijarh Srpske pravoslavne crkve, za čiju su bezbednost i državne strukture Srbije i njeni građani iskazali razumljivo interesovanje".

"Očigledno je najveća krivica Srbije u tome što se uspešno razvija, što beleži velike ekonomske uspehe, i što u rastu BDP, rastu plata i nivou privučenih stranih investicija čvrsto drži prvo mesto u regionu", konstatuje Selaković i kaže da je jasno da takva Srbija mnogima nije po volji, pa su u stanju da joj upućuju svakojake kritike koje nemaju veze sa realnošću.

"Srbija, uprkos ovoj orkestriranoj kampanji napada na nju, ostaje posvećena izgradnji mira i stabilnosti u regionu i promociji i jačanju ekonomske saradnje sa svojim susedima", kaže Selaković te dodaje da Picula nema pravo da pere ruke od odgovornosti institucija EU za nasilje ekstremista na Cetinju, jer, kako kaze, njega verovatno ne bi ni bilo da je iz Brisela pravovremeno stigla jasna poruka da je poštovanje religijskih prava evropska vrednost i da se napad na tu vrednost neće tolerisati.

Takva poruka, dodaje ministar, ne bi počivala ni na simpatijama ni na antipatijama prema nekom od političkih aktera u Crnoj Gori, već bi bila zasnovana na fundamentalnim principima EU.

"Nama je jasno da, kada je reč o srpskom narodu i njegovim pravima, principi EU često ne postoje, ali ako je već tako, evroposlanik Picula bi trebalo da bude makar toliko pristojan i da ne upućuje neosnovane post festum optužbe kojima se od žrtve pravi krivac",zaključio je šef srpske diplomatije.

Izvor: Танјуг

SelakovićPicula
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva