:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 17, 2021   14:39

0

117

Selaković: Objediniti srpsku dijasporu u Francuskoj

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas se, na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj, sastao u Parizu sa predstavnicima srpske dijaspore, sa kojima je razgovarao o položaju Srba u toj zemlji i potrebi da se udruženja okupe u zajedničkom delovanju na negovanju svog identiteta, ali i promociji Srbije i srpske kulture.

Ministar Selaković je na sastanku ukazao na značaj produbljivanja veza Srbije i Francuske i ulogu koju dijaspora može da ima u tom procesu, ukoliko deluje konkretnije i koherentije.

Kako je rekao, za Ministarstvo spoljnih poslova, ali i naš dijasporu u Francuskoj, veoma je značajno to što ćemo do kraja ove godine imati na funkciji novog direktora Kulturnog centra u Parizu, gde ćemo u budućnosti kroz bogatije i sadržajnije programe promovisati Srbiju i njenu kulturu.

Procenjuje se da u Francuskoj živi oko 200.000 pripadnika srpske dijaspore, koja je nastanjena u različitim krajevima, uglavnom u Parizu, ali i na jugu Francuske u oblasti Liona.

Današnjem sastanku u Parizu prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Saveza Srba u Francuskoj, Skupštine dijaspore Srba južne Francuske, udruženja „Šumadija-Sans“ i mnogih drugih kulturno-umetničkih i iseljeničkih udruženja.

Počasni predsednik Saveza Srba u Francuskoj Milisav Aleksić zahvalio je Selakoviću na organizaciji sastanka istakavši da je to prvi srpski ministar spoljnih poslova posle Vladislava Jovanovića koji je zakazao sastanak sa dijasporom.

Izuzetno uspešna poseta Francuskoj

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas, na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj, da je ona bila izuzetno uspešna i korisna za našu zemlju.

"Njen najvažniji deo svakako je bio susret sa kolegom Žan-Ivom Le Drijanom, čovekom koji je pokazao veliku spremnost da sasluša naše argumente u vezi važnih pitanja za Srbiju, posebno koja se tiču KiM i odnosa u regionu. On je odao priznanje uspesima Srbije na osnovu reformi koje je sprovodio predsednik (Aleksandar Vučić) još od vremena kada je bio predsednik vlade", rekao je Selaković.

Ministar je istakao da se Srbija ponosi ne samo istorijskim prijateljstvom i savezništvom sa Francuskom, već i onim što danas ima, a to su, kako je rekao, odlična ekonomska i trgovinska saradnja.

"U prvih deset meseci ove godine imali smo trgovinsku razmenu od 1,1 milijardi evra, što je na nivou cele 2020. godine. Do kraja godine ćemo sigurno doći i do 1,2, možda i 1,3 milijarde", ocenio je Seleković i dodao da su francuski investitori sve prisutniji na srpskom tržištu.

On je rekao da je tokom posete Francuskoj imao susret i sa generalnim direktorom kompanije Vansi koja je dobila koncesiju za upravljanje aerodromom "Nikola Tesla". On je istakao da oni rade na mnogim svetskim aerodromima od Japana do Brazila, gde razvijaju jedan od svojih najvećih projekata.

"I mi i oni ponosni smo onim što Vansi radi u Beogradu", istakao je Selaković.

On je rekao da je imao veoma uspešne sastanke sa francuskim parlamentarcima sa kojima je razgovarao o unapređenju srpsko-francuskih odnosa na političkom, ekonomskom i kulturnom planu, ali i o situaciji u regionu.

"Ono što je posebno važno je da se danas mnogo pažljivije sluša glas Srbije i ovde u Parizu. To je plod politike koju vodi predsednik Vučić i njegovih izuzetnih odnosa sa predsednikom Makronom", istakao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je poslednji sastanak koji je imao bio sa predstavnicima srpske dijaspore u Francuskoj, za koju se procenjuje da ima oko 200.000 ljudi.

Selaković je istakao da oni žive širom Francusk, ali da ih je najveći broj u Parizu, a dosta njih je i u Lionu, i na jugu Francuske.

"Pričali smo o tome šta još možemo da uradimo na objedinjavanju dijaspore da konkretnije i koherentnije deluje ovde u Francuskoj. Ono što je važno to je da ćemo do kraja godine imati novog direktora na čelu Srpskog kulturnog centra u Parizu. Ta institucija u narednoj godini mora da bude mnogo aktivnija i da bude jedno od mesta u svetu gde će biti predstavljena naša kultura koja je jedna od najsuperiornijih na Balkanu", istakao je Selaković.

Izvor: Танјуг

SelakovićFrancuskadijaspora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva