:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2021   11:18

0

69

Selaković položio venac ispred kapele "Vidovdanski heroji" u Sarajevu

U okviru dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa članovima Predsedništva BiH, trenutno predsedavajućim Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Pre sastanka, Selaković je obišao srpsko groblje u Sarajevu gde je položio venac ispred kapele "Vidovdanski heroji" koji je podignut na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci Gavrila Principa.

Osim Gavrila Principa, u zajedničkoj grobnici su sahranjeni i posmrtni ostaci drugih koji su učestvovali u sarajevskom atentatu 28. juna, 1914. godine na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

S obzirom da je atentat izvršen na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Vidovdan, atentatori su prozvani Vidovdanskim herojima, a na kapeli koja je podignuta na mestu gde su sahranjeni njihovi posmrtni ostaci ispisana su i njihova imena - Gavrilo Princip, Bogdan Žerajić, Nedeljko Čabrinović, Danilo Ilić, Trifko Grabež, Nedeljko Čubrilović, Mihajlo-Miško Jovanović, Mitar Kerović, Neđo Kerović, Jakov Milović i Marko Perina.

Posmrtni ostaci Vidovdanskih heroja sakupljeni su po zatvorima zemalja bivše monarhije Austrougarske u kojima su tamnovali, nakon čega su 7. jula 1920. sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu.

Tačno 19 godina posle, 1939. godine, izgrađena je kapela Svetog Arhanđela, posvećena Vidovdanskim herojima, koju je po nalogu patrijaršije Pravoslavne crkve u Sarajevu projektovao srpski arhitekta i pilot - dobrovoljac iz Prvog svetskog rata Aleksandar Deroko.

Na kapeli su ispisani i stihovi Petra II Petrovića Njegoša - "Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi“.

Kapela Vidovdanskih heroja čuva i sećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vekova, koje se nekada nalazilo na mestu današnjeg Parlamenta BiH, u naselju Donja Hiseta.

Ministar Selaković nastaviće zvaničnu posetu BiH posetom Drvaru gde će se sastati sa načelnicom opštine Drvar Dušicom Runić, predsednikom Skupštine opštine Drvar Milošem Kraljom i načelnicima srpskih povratničkih opština Glamoč i Bosansko Grahovo.

Izvor: Танјуг

SelakovićBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?