:

:

TV Most

Foto: MFA

clock

Maj 21, 2021   15:22

0

164

Selaković: Ponosni na tradicionalno prijateljstvo sa Kinom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo, i istakao da je Kina jedan od glavnih oslonaca Srbije u borbi za KiM, izrazivši zahvalnost toj zemlji na principijelnoj podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Selaković je naglasio da Srbija čvrsto podržava politiku "jedne Kine" i dosledno je posvećena poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju principa nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.

On je naveo da je Srbija ponosna na tradicionalno prijateljstvo sa Kinom i konstantno produbljivanje odnosa u svim oblastima, koje je, kako je naglasio, tokom istorijske posete kineskog predsednika Srbiji podignuto na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Selaković je istakao da je odnos dva predsednika, Sija i Vučića, umnogome doprineo tome, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je izrazio zadovoljstvo povodom činjenice da u kontinuitetu u saradnji svedočimo čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, koje je, kako je naveo, dodatno prekaljeno u poslednjih godinu dana tokom pandemije.

Uz upućivanje pomoći u medicinskoj opremi, laboratorijama i iskustvima kineskih stručnjaka, pomoć Kine Srbiji se nastavlja i kroz podršku imunizaciji našeg stanovništva, odnosno isporučivanju vakcine kineske kompanije „Sinofarm“, na čemu smo posebno zahvalni, naročito predsedniku Siju, u trenutku kada se sve zemlje sveta bore i suočavaju sa teškoćama u nabavci vakcina, rekao je ministar Selaković.

Takođe, Selaković je ukazao da veoma raduje i da je izuzetno ponosan na dogovor između Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm u Srbiji.

Sa zadovoljstvom je konstatovao i odličnu saradnju dve zemlje na multilateralnom planu, posebno međusobnu podršku u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije izrazio je, takođe, zadovoljstvo što se odlični politički odnosi i strateško partnerstvo odražavaju i na jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Kina je najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji i nalazi se na trećem mestu u ukupnoj razmeni Srbije sa svetom, ukazao je ministar i precizirao da je, zahvaljujući formatima „Pojas i put“ i "17+1" ekonomska saradnja utrostručena u poslednjih pet godina.

Izvoz Srbije u Kinu povećan je 15 puta u poslednjih pet godina, naveo je Selaković i dodao da će se uložiti maksimalan napor da se na tom planu dodatno osnaži saradnja, čemu će u značajnoj meri doprineti i učešće Srbije na predstojećem Kina-CIEZ EKSPO u Ningbou.

Izrazio je zadovoljstvo i rastom srpskog izvoza u Kinu u prva tri meseca ove godine i realnom mogućnošću da trgovinska razmena ove godine premaši četiri milijarde evra.

"Raduje i planirano otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu do kraja godine", kazao Selaković, podsetivši da je kamen temeljac postavljen tokom posete predsednika Kine Sija Beogradu, juna 2016.

Izrazio je nadu da su taj kao i drugi projekti na kojima zajedno radimo, i čija se realizacija očekuje tokom narednih meseci, prilika za realizaciju druge posete predsednika Sija Srbiji, koja bi, kako je naglasio, bila jedan od najvećih događaja i časti za našu zemlju i naš narod.

Ministar je napomenuo da naša zemlja takođe izuzetan značaj pridaje razvoju saradnje u oblasti nauke i tehnologije i da je u narednom periodu od posebnog značaja projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Selaković je upoznao ambasadorku sa prvom elektronskom uslugom Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat“, namenjenu stranim državljanima, kojom će biti olakšano i ubrzano podnošenje zahteva za radne vize.

Imajući u vidu da su za ovakvu vrstu vize daleko najviše zainteresovani državljani Kine, sa 9.516 zahteva, ministar je istakao je da je ta elektronska usluga od značaja kako za Srbiju, tako i za brojne radnike i inženjere iz Kine koji su angažovani na infrastrukturnim radovima u našoj zemlji.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićČen BoKinaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva