:

:

TV Most

Foto: MFA

clock

Maj 21, 2021   15:22

0

52

Selaković: Ponosni na tradicionalno prijateljstvo sa Kinom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo, i istakao da je Kina jedan od glavnih oslonaca Srbije u borbi za KiM, izrazivši zahvalnost toj zemlji na principijelnoj podršci i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Selaković je naglasio da Srbija čvrsto podržava politiku "jedne Kine" i dosledno je posvećena poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju principa nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.

On je naveo da je Srbija ponosna na tradicionalno prijateljstvo sa Kinom i konstantno produbljivanje odnosa u svim oblastima, koje je, kako je naglasio, tokom istorijske posete kineskog predsednika Srbiji podignuto na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Selaković je istakao da je odnos dva predsednika, Sija i Vučića, umnogome doprineo tome, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je izrazio zadovoljstvo povodom činjenice da u kontinuitetu u saradnji svedočimo čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, koje je, kako je naveo, dodatno prekaljeno u poslednjih godinu dana tokom pandemije.

Uz upućivanje pomoći u medicinskoj opremi, laboratorijama i iskustvima kineskih stručnjaka, pomoć Kine Srbiji se nastavlja i kroz podršku imunizaciji našeg stanovništva, odnosno isporučivanju vakcine kineske kompanije „Sinofarm“, na čemu smo posebno zahvalni, naročito predsedniku Siju, u trenutku kada se sve zemlje sveta bore i suočavaju sa teškoćama u nabavci vakcina, rekao je ministar Selaković.

Takođe, Selaković je ukazao da veoma raduje i da je izuzetno ponosan na dogovor između Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm u Srbiji.

Sa zadovoljstvom je konstatovao i odličnu saradnju dve zemlje na multilateralnom planu, posebno međusobnu podršku u međunarodnim organizacijama.

Šef srpske diplomatije izrazio je, takođe, zadovoljstvo što se odlični politički odnosi i strateško partnerstvo odražavaju i na jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Kina je najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji i nalazi se na trećem mestu u ukupnoj razmeni Srbije sa svetom, ukazao je ministar i precizirao da je, zahvaljujući formatima „Pojas i put“ i "17+1" ekonomska saradnja utrostručena u poslednjih pet godina.

Izvoz Srbije u Kinu povećan je 15 puta u poslednjih pet godina, naveo je Selaković i dodao da će se uložiti maksimalan napor da se na tom planu dodatno osnaži saradnja, čemu će u značajnoj meri doprineti i učešće Srbije na predstojećem Kina-CIEZ EKSPO u Ningbou.

Izrazio je zadovoljstvo i rastom srpskog izvoza u Kinu u prva tri meseca ove godine i realnom mogućnošću da trgovinska razmena ove godine premaši četiri milijarde evra.

"Raduje i planirano otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu do kraja godine", kazao Selaković, podsetivši da je kamen temeljac postavljen tokom posete predsednika Kine Sija Beogradu, juna 2016.

Izrazio je nadu da su taj kao i drugi projekti na kojima zajedno radimo, i čija se realizacija očekuje tokom narednih meseci, prilika za realizaciju druge posete predsednika Sija Srbiji, koja bi, kako je naglasio, bila jedan od najvećih događaja i časti za našu zemlju i naš narod.

Ministar je napomenuo da naša zemlja takođe izuzetan značaj pridaje razvoju saradnje u oblasti nauke i tehnologije i da je u narednom periodu od posebnog značaja projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Selaković je upoznao ambasadorku sa prvom elektronskom uslugom Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat“, namenjenu stranim državljanima, kojom će biti olakšano i ubrzano podnošenje zahteva za radne vize.

Imajući u vidu da su za ovakvu vrstu vize daleko najviše zainteresovani državljani Kine, sa 9.516 zahteva, ministar je istakao je da je ta elektronska usluga od značaja kako za Srbiju, tako i za brojne radnike i inženjere iz Kine koji su angažovani na infrastrukturnim radovima u našoj zemlji.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićČen BoKinaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?