:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2021   20:05

0

140

Selaković: Rezolucija 1244 SB UN garant mira i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u razgovoru sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom istakao je da je Rezolucija 1244 SBUN garant mira i stabilnosti i da su UN ključno mesto za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i međunarodnog prava, u kojem naša zemlja nalazi uporište.

Selaković je sagovornika upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u pokrajini, naglasivši da je tokom ove godine došlo do dramatičnog porasta etnički motivisanih incidenata prema Srbima. Podsetio je da je stopa povratka na KiM, od oko 2 odsto, najniža u svim postkonfliktnim područjima na svetu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Selaković je rekao da je Srbija dosledno opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali i za zaštitu srpskog stanovništva na KiM, i zato očekuje da svi akteri koji čine međunarodno prisustvo na KiM deluju objektivno i statusno neutralno, doprinoseći stabilizaciji prilika.

Srbija, kako je dodao Selaković, insistira i na važnosti nastavka angažmana UNMIK-a na KiM kao i kontinuiranog razmatranja situacije u našoj južnoj pokrajini pred Savetom bezbednosti UN.

Svoje opredeljenje za mir, dodao je Selaković, Srbija dokazuje i učešćem u pet mirovnih misija UN, sa ukupno 263 pripadnika, po čemu smo, u odnosu na broj stanovnika, najveći kontributor u regionu, i jedan od najvećih u Evropi.

Selaković je čestitao Šahidu na današnjem govoru na komemorativnom skupu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, primećujući da vrednosti i ciljevi nesvrstanih u velikoj meri koincidiraju sa prioritetima UN.

Srbija je, kako je rekao, saglasna sa ocenom da je neophodno jačanje multilateralizma i uloge UN u savremenom svetu, koji je suočen sa kompleksnim izazovima.

Ministar je upoznao predsednika GS i sa aktivnostima i rezultatima Srbije na polju rodne ravnopravnosti.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićAbdul ŠAhidUNRezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva