:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2024   8:34

0

54

Serija napada na Rafu i Gazu; EU najavljuje nastavak finansiranja UNRVA

U seriji izraelskih napada tokom prethodne noći i jutros poginulo je na desetine civila širom Pojasa Gaze. Bilans poginulih u redu za humanitarnu pomoć na severu Gaze kada su izraelske snage otvorile vatru, dostigao 115, saopštile tamošnje vlasti. Zapad od Izraela zahteva istragu o tom incidentu. EU najavljuje da sledeće nedelje nastavlja sa finansiranjem UNRVA. Hamas tvrdi da je još sedam talaca poginulo u izraelskom bombardovanju.

Vafa: Više poginulih i ranjenih civila u seriji izraelskih napada tokom noći

Na desetine palestinskih civila je poginulo i ranjeno u izraelskim vazdušnim udarima širom Pojasa Gaze tokom prethodne noći, prenosi palestinska novinska agencija Vafa. 

U Rafi, u južnoj Gazi, jedno dete je poginulo, a nekoliko civila je ranjeno, kada je raketom pogođena privatna kuća blizu izbegličkog kampa Jibna u kom je smešteno na desetine hiljada izbeglica. 

Više civila je stradalo u severnom delu palestinske enklave, usled serija udara oko grada Gaze.

SAD: Pogođena raketa Huta pripremljena za lansiranje iz Jemena

Američka vojska saopštila je da pogodila raketu zemlja-vazduh, koja je bila spremna za lansiranje iz Jemena od strane grupe Huti.

Centralna komanda SAD saopštila je da su Huti ranije lansirali protivbrodsku balističku raketu u Crveno more.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi kaže da su pronađena tela još trojice Palestinaca koji čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaze, čime se bilans poginulih popeo na 115 uz 760 ranjenih.

Pored Ujedinjenih nacija, brojni su pozivi iz sveta za istragom i osude incidenta za koji Tel Aviv krivi stampedo koji su izazvali okupljeni ispred kamiona sa humanitarnom pomoći uz tvrdnju da su vojnici ispalili nekoliko hitaca prema onima koji su krenuli ka njima na "preteći način".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je "duboko uznemirena" slikama iz Pojasa Gaze i istakla da mora da se istraži šta se dogodilo u jučerašnjem smrtonosnom incidentu u gradu Gazi.

Portparol Hamasovih oružanih brigada Kasam Abu Ubaida kaže da je još sedam talaca koji su držani u Gazi ubijeno kao rezultat izraelskog bombardovanja u toj palestinskoj enklavi.

EU je saopštila da će nastaviti da finansira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) sledeće nedelje nakon prekida zbog tvrdnji Izraela da su zaposleni te agencije učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Egipatski šef diplomatije Sameh Šukri rekao je da se nada da će pregovori koje je pokrenuo Katar moći da dovedu do prekida neprijateljstava u Gazi pre početka predstojećeg meseca posta ramazana.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će SAD "narednih dana" početi dostavu humanitarnu pomoći Gazi iz vazduha.

Izvor: RTS, agencije; Foto: AP

IzraelGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva