:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 04, 2019   11:34

0

98

Serija priznanja Gvaida za predsednika: Britanija, Francuska, Španija, Austrija...

Velika Britanija, Španija, Austrija, Francuska, Švedska, Danska saopštile su da priznaju predsednika parlamenta Venecuele za privremenog predsednika te države.

„Nikolas Maduro nije raspisao predsedničke izbore u traženom roku od osam dana. Velika Britanija zato, zajedno sa evropskim partnerima, sada priznaje Huana Gvaida za privremenog ustavnog predsednika sve dok ne budu održani izbori koji zaslužuju poverenje. Nadamo se da će nas to približiti završetku humanitarne krize“, napisao je na Tviteru šef diplomatije Velike Britanije Džeremi Hant.  

Premijer Španije Pedro Sančez je takođe saopštio da priznaje Gvaida za predsednika zbog neraspisivanja izbora, dok je šefica diplomatije Švedske Margot Valstrom saopštila da će prisustvovati sastanku kontakt grupe o Venecueli u Montevideu, koji će se održati 7. februara. 

„Madurov režim u ovom trenutku odbio je da održi slobodne i predane predsedničke izbore. Iz tog razloga, od sada smatramo Huana Gvaida zakonitim privremenim predsednikom u skladu sa venecuelanskim ustavom“, napisao je na Tviteru kancelar Austrije Sebastijan Kurc. 

I ministar inostranih poslova Francuske Žan Iv le Drijan priznao je legitimitet Huana Gvaida. „Mi smatramo da Huan Gvaido poseduje legitimitet da organizuje te izbore“, rekao je Le Drijan radiju „Frans inter“.    

Izvor: Sputnik

VenecuelapredsednikGvaidoVelika BritanijaŠpanijaAustrijaFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva