:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 09, 2021   18:12

0

162

Si-En-En: Kim Džong Un potvrdio da Severna Koreja razvija novo nuklearno oružje

Lider Severne Koreje Kim Džong Un rekao je kako ova zemlja razvija novo naoružanje, što uključuje i nuklearnu podmornicu i taktičko nuklearno oružje, piše Si-En-En.

Nakon što je ranije ove sedmice najavio širenje vojnih kapaciteta Severne Koreje,Kim Džong Undanas je otkrio više detalja povezanih s ovim planom.

"Bez obzira na to ko je na vlasti u SAD-u, prava priroda i istinski duh anti-jevernokorejske politike nikada se neće promeniti. Razvoj nuklearnog oružja treba da napreduje bez prekida", rekao je Kim.

Dodao je kako su projekti u različitim fazama razvoja, neki su u završnoj fazi, dok su drugi završeni i spremni za testiranje.

Najavio je poboljšanja u taktičkom nuklearnom oružju koje je manje destruktivno od strateškog nuklearnog oružja.

Osim toga, podmornica koja radi na nuklearni pogon je takođe u završnoj fazi ispitivanja. 

Stručnjaci kažu da je Kimov režim dugo tražio ove tehnologije kako bi poboljšao kvalitet i trajnost svog nuklearnog oružja. Podmornica na nuklearni pogon bila bi posebno korisna iz perspektive odvraćanja jer bi poboljšala sposobnost Severne Koreje za "drugi udar" - sposobnost da preživi početni nuklearni napad protivnika i odgovori u naturi.

U julu 2019. godine, agencija KCNA je objavila fotografije Kima kako pregledava podmornicu u izgradnji. U to vreme, Sjedinjene Države su verovale da slike verovatno prikazuju obnovljenu podmornicu za koju je Vašington znao više od godinu dana, izjavio je visoki američki zvaničnik. A satelitske slike iz septembra te godine pokazale su da se Pjongjang možda pripremao za razmeštanje podmornice sposobne za ispaljivanje projektila, prenosi Si-En-En.

Međutim, malo je verovatno da će Severna Koreja uskoro moći stvarno da postavi takvu podmornicu. Iako je Severna Koreja uspešno testirala balističke rakete koje su lansirane podmornicama i za koje se veruje da se mogu pohvaliti flotom od oko 70 podmornica, stručnjaci kažu da je većina podmornica verovatno stara, glasna i nesposobna da ispaljuje balzitične rakete naoružane nuklearnim oružjem.

Izvor: RTS

Kim Džong UnSeverna Korejanuklearno naoružanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva