:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 26, 2022   16:22

0

149

Sijarto: Bez nuklearne energije nema energetske stabilnosti u Evropi

Bez nuklearne energije neće biti energetske stabilnosti u Evropi, neće biti dovoljno energije po pristupačnim cenama i neće se moći ostvariti ciljevi zelene agende i zato je Mađarskoj ona neophodna, rekao je u Vašingtonu mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je najavio susret sa čelnicima "Dženeral Elektrika" koji proizvodi opremu za nuklearne elektrane.

"Gradimo dva nova bloka u nuklearnoj elektrani 'Pakš' koji će umesto 2.000 megavata, Mađarskoj obezbediti 4.400 megavata električne energije. Time obezbeđujemo tržišnu konkurentnost energije jer je značajno jeftinija u odnosu na sadašnje cene nafte i prirodnog gasa. Takođe, nuklearnom energijom dobijamo bezbedno i redovno nabdevanje energijom i tako ne zavisimo od drugih snabdevača. Napokon, obezbeđujemo i ekološke standarde jer ćemo ovim kapacitetom 'Pakša' smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 17 miliona tona", rekao je u Vašintonu Peter Sijarto.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine naveo je da je dobro što je nuklearna energija izuzeta iz režima sankcija Rusiji i da je reč o međunarodnoj saradnji Istoka i Zapada koja je, srećom, ostala netaknuta.

Izvor: T a n j u g

Peter Sijartonuklearne elektrane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva