:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 01, 2019   15:52

0

149

Sijarto kritikovao politiku EU o Kini i Zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nazvao je politiku Evropske unije prema Kini „licemernom“, a kritikovao je Brisel i zbog odlaganja evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Sijarto je ocenio da je „neprihvatljivo“ da Evropska komisija odlaže integraciju Zapadnog Balkana do 2025, iako bi to bilo u evropskom ekonomskom i bezbednosnsom interesu, preneo je MTI.

„Nema potrebe za još šest godina uopšte. Verujemo da bi pristupanje Srbije i Crne Gore moglo da ide mnogo brže. To bi bio ekonomski i iznad svega bezbednosni interes za celu EU, uključujući i Mađarsku“, rekao je Sijarto.

On je dodao da na Zapadnom Balkanu postoje ozbiljne tenzije i ukoliko bi se evropska integracija ubrzala, bilo bi mnogo lakše kontrolisati ih.

Sijarto je istakao i da je saradnja između evropskog bloka i Pekinga u interesu cele Evrope.

U interesu Evrope je da centralna Evropa razvije svoju infrastrukturu koristeći kineske resurse, rekao je Sijarto, preneo je MTI.

On je izjavio da je očigledno da će Kina uskoro postati najveća ekonomija na svetu i da bi uspeh evropske saradnje sa Kinom stoga bio od vitalnog znacaja za konkurentnost Evrope.

Izvor: Танјуг

SijartoEUMađarskaZapadni BalkanKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva