:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Mart 18, 2022   21:49

0

158

Sijarto: Sigurno snabdevanje gasom preko Bugarske

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto rekao je da nema poteškoća u snabdevanju Mađarske gasom preko Bugarske.

"Razgovarao sam sa predstavnicima 'Gasproma' i bugarskim kolegom. 'Gasprom' je isplatio Bugarskoj tranzitnu taksu za gas, nema spora između 'Gasproma' i Bugarske oko transporta gasa, tako je snabdevanje Mađarske gasom i dalje sigurno", rekao je Sijarto.

Naveo je da svakodnevno preko Turske, Bugarske i Srbije, do Mađarske neometano stiže 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa, onako kako je to predviđeno ugovorom sa ruskim snabdevačem.

Dodao je i da iz Rusije stiže prirodni gas i iz pravca Austrije (14 miliona kubnih metara dnevno) i Slovačke (6–9 miliona kubnih metara dnevno).

Sijarto je rekao da nema problema ni sa snabdevanjem naftom preko naftovoda "Prijateljstvo" kojim se u Mađarsku iz Rusije isporučuje između 19.000 i 20.000 tona goriva dnevno.

On je ponovio da Mađarska neće usvojiti nikakve evropske restriktivne mere, odnosno sankcije u energetskom sektoru, koje bi ugrozile sigurnost snabdevanja energentima Mađarske ili bilo koje druge evropske zemlje.

Izvor: RTS

Peter SijartogasBugarskaMađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva