:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2021   8:04

0

228

Simić: Izborni rezultati Srpske liste obavezuju formiranje Zajednice srpskih opština do kraja godine

Nakon pobede Srpske liste u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji potpredsednik Srpske liste Igor Simić u emisiji „Signali“ RTV-a izjavio je da taj rezultat na izborima obavezije političke predstavnike da sledećeg meseca mora započeti proces formiranja Zajednice srpskih opština, a da se do Nove godine završi.  

Simić ističe da je Srbima potrebna Zajednica srpskih opština ne kao nevladina institucija već kao institucija u kojoj će Srbi moći da nađu zaštitu svojih osnovnih ljudskih prava.

Evropska unija kao garant Briselskog sporazuma je obećala Srbima da će kroz institucije biti zaštićeni, kao i da će se kao krovna institucija formirati Zajednica srpskih opština u kojoj će Srbi moći da se staraju o važnim sektorima kada je u pitanju opstanak naše zajednice, nažalost to se posle 8 godina nije desilo i postavlja se pitanje i kredibiliteta Evropske unije ali i učešća Srpske liste u prištinskim institucijama, navodi Simić.

Od strane Srba je posebno pozdravljeno to što je Evropska unija rekla da jednostrane akcije prema srpskom narodu nisu prihvatljive i ne mogu da budu način za rešavanje otvorenih političkih pitanja. Ma koliko Aljbin Kurti želeo da izbegne dijalog sa Srbima to je prema mišljenju Simića jedini način da dođemo do nekog rešenja.

Na pitanje da li do 14.novembra odnosno do drugog kruga lokalnih izbora očekuje neku sličnu akciju poput one kada je ranjen Srećko Sofronijević Simić kaže da je sramno da su napadi na Srbe postali legitimna akcija u sticanju političkih poena kod Albanaca, ali prema njegovom mišljenju i to se menja.

Kosovski Albanci su umorni od te priče smatra Simić imajući u vidu rezultate Aljbina Kurtija na izborima. Nažalost u mnogim gradovima na Kosovu i Metohije 22 godine gotovo da nema Srba i prosto je neverovatno da neko smatra da će“prodajom“ priče što u nekom Gnjilanu,Peći ,Uroševcu nema radno mesto,vodosnabdevanje ,električnu energiju za to okriviti Srbe, kaže Simić.

"Pokazali smo još jednom da kada smo ujedinjeni i složni Srbi na Kosovu i Metohiji znaju da odgovore na poziv svoje države, na poziv predsednika Aleksandra Vučića kome Srbi na Kosovu i Metohiji beskrajno veruju, jer je činjenica da samo jedinstveni i složni možemo da se odupremo naporima Prištine da završe ono što su započeli 1999. godine da i ovo malo Srba ukloni sa Kosova i Metohije" ističe Simić.

Jedinistvo i sloga nisu obične fraze za nas one znače ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji poručuje potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Očkivan je debakl Aljbna Kurtija, izjavio je Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća AP Kosovo i Metohija što pokazuje da i Albanci na Kosovu i Metohiji ne podržavaju politiku sukoba sa Srbima sa Beogradom, međunarodnom zajednicom i Vašingtonom. Srbi su učvrstili sebe ne samo u biračkom telu nego i kao nacionalnu zajednicu koja mora da se pita u instititucijama u Prištini, smatra Anđelković,ocenjujući Kurtijevu politiku kao "autističnu"

Za Demu Berišu, predsednika Matice Albanaca Srbije Aljbin Kurti je doživeo katastrofu na izborima što je prema njegovim rečima pokazalo da ratna eufofirija više ne prolazi kod birača. Beriša greške vidi i Kurtijevom pokušaju zauzimanja severa Kosmeta i ideji ujedinjenja Kosova i Albanije

Saša Adamović istoričar, ističe da treba da budemo svesni da su na Kosovu i Metohiji održani lokalni izbori a da se sa lokalnog nivoa ne vodi nacionalna politika. Za nas je važno to što je Srpska lista uzela sve moguće mandate jer nas čeka težak period pritisaka. Rešavanje Kosovskog problema nije demokratsko ili evropsko već geopolitičko pitanje, zaključuje Adamović.

Izvor: RTV

KiMIgor SimićZSOSrpska listadijalog Beograda i PrištineZoran Anđelković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva