:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2019   18:44

0

242

Simić: Međunarodna zajednica da zaustavi napade na Srbe na Kosovu

Slavko Simić iz Srpske liste pozvao je danas predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu korake kako bi se zaustavili napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu ali napadi na Srpsku listu.

Jedna srpska kuća u Klini je zapaljena, Srpskoj listi je zabranjen spot na javnom servisu Kosova samo zbog toga što je spotu bila i rečenica „Kad Srbija zove“. Zvaničnicima Vladine Kancelarije za KiM onemogućava se prisustvo na predizbornim skupovima Srpske liste. Ovo su samo neki od incidenata registrovanih u dva dana predizborne kampanje na Kosovu, javlja TV Prva.

Simić je u izjavi za ovu televiziju ocenio da na Kosovu ne postoji kampanja sučeljavanja političkog programa i da sa svakog političkog skupa albanski političari šalju jasnu poruku i prema srpskom narodu i prema srpskoj državi, što daje podsticaj da se vodi predizborna kampanaja zastrašivanja, ekstremizma, proterivanja, paljenja, rušenja i zabrane svega onoga što je sininim za srpski narod i njegov opstanak na Kosovu.  

„Srpska lista poziva međunarodnu zajednicu da već jednom preduzme korake kako bi se zaustavili napadi na srpski narod, Srpsku listu i srpsko jedinstvo, da se zaustave napadi na srpsku imovinu, srpski jezik i kulturu i slobodu govora i da već jednom preduzmu korake prema albanskim političkim liderima koji pokušavaju da napadnu ono što je od vitalnog značaja za sve zajednice na Kosovu a to je suživot,“- istakao je Simić.

Predizborna kampanja na Kosovu zahuktava se. Političari ne štede oštre reči. Tako se ovih dana može čuti da su neki političari propali, da drugi lažu a da su treći kriminalci i lopovi.

Prema oceni analitičara Nedžmedina Spahiua prvi dani ove, ipak nisu prljaviji od prethodne kampanje.

„Aktuelna kampanja je civilizovanija od prethodnih kampanja, kosovsko društvo nakon svakih izbora ide korak napred, emancipuje se i to je dokaz da nema nekih većih incidenata... Nažalost za kampanju u srpskoj zajednici ne može da se kaže ista stvar,“- rekao je Spahiu i izrazio nadu da ova kampanja neće rezultirati nečijim ubistvom, kao što je to bio slučaj nakon prethodne kampanje kada je ubijen Oliver Ivanović.

Spahiu ne misli da je paljenje srpske kuće kod Kline povezano sa predizbornom kampanjom na Kosovu.

„Pretpostavljam da neko ko želi da kupi to imanje pravi pritisak nad vlasnikom, to je stvar gde oštro treba da reaguje Kosovska policija i pravosudni organi, da se pronađu počinioci i oštro kazne. To je jedna stvar koja ne sme da se desi u našem društvu,“- poručuje Spahiu.

Izborna kampanja na Kosovu počela je 25. septembra i traje do 4. oktobra. Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 6. oktobra.

Izvor: Kosovo online

KiMSlavko SimićSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva