:

:

TV Most

clock

Decembar 25, 2018   20:29

0

257

Širom sveta proslavljen Božić po gregorijanskom kalendaru

Crkve i vernici širom sveta, njih oko milijardu i sto miliona, koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru, slave Božić. Poglavar rimokatoličke crkve Papa Franja želi da vlada bratstvo među ljudima i da se pronađe političko rešenje za Siriju, Jemen i druge krizne tačke širom sveta.

Tradicionalno obraćanje sa balkona Crkve Svetog Petra i poruka gradu i svetu. Papa poziva na mir u Siriji, Jemenu, Africi, Korejskom poluostrvu, Ukrajini, Venecueli i Nikaragvi. Nada se pomirenju Izraelaca i Palestinca.

"Sagledajte razlike kao izvor bogatstva, a ne kao opasnost. Moja želja za srećan Božić je želja za bratstvom. Bratstvom među pojedincima svake nacije i kulture. Bratstvo među ljudima sa različitim idejama, bratstvo među ljudima različitih religija", poručio je papa.

Svečano je bilo i u drevnom gradu Vitlejemu, na okupiranoj Zapadnoj obali, gde je po legendi rođen Isus Hrist.

Uz jake mere bezbednosti, veliki broj vernika sinoć i danas okupio se na božićnoj misi u Crkvi rođenja Hristovog.

Apel na mir 

U božićnim obraćanjima građanima, lideri apeluju na mir i razumevanje.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer poziva da se više neguje kultura dijaloga i jača demokratija. Na crkvenoj službi sa britanskom kraljicom ovog puta nije bio njen suprug. Princ Filip je kažu dobrog zdravlja, ali je odlučio da dan provede sam.

"Postoji zajednička želja da se živi u boljem i mirnijem svetu. Međusobno poštovanje je uvek dobar, prvi korak u pravcu većeg razumevanja", rekla je britanska kraljica Elizabeta Druga.

Američki predsednik nije otišao na božićni odmor, jer mu muku zadaje blokada vlade. Nenajavljeno, i uz kašnjenje od gotovo pola sata, prisustvovao je misi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu.

Nada za migrante 

Nova godina je i nova nada za one u migrantskom karavanu iz Južne Amerike ka Sjedinjenim Državama. Sa željom da stignu do konačnog odredišta, Božić su dočekali migranti u Španiji, čiji kralj poziva na jedinstvo nacije.

"Treba da jačamo duboke veze koje moraju uvek da ujedinjuju sve Špance. Zloba i ozlojeđenost je deo naše najgore istorije, koja ne sme da se ponovi", naglasio je španski kralj Filip Šesti.

Slavilo se, kako prilike dozvoljavaju, i u Siriji, Iraku, Demokratskoj Republici Kongu...

Vernici su se okupili u Rusiji, Turskoj, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. I francuski "žuti prsluci" obeležili su Božić na svoj način – uličnim plesom.

Izvor: RTS

katolički božićsvrtproslava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva