:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2024   14:07

0

301

Škole na Kosovu i Metohiji simbol zajedništva i tradicije

Uprkos mnogim teškoćama, škole na Kosovu i Metohiji i danas ulažu velike napore u obrazovanje i vaspitavanje novih generacija srpskog naroda na ovim prostorima.

Osnovna škola “Petar Kočić” u Brnjaku obeležila je protekle godine 12 decenija postojanja i rada, što je čini jednom od najznačajnijih obrazovnih institucija u Ibarskom Kolašinu, čija je uloga u obrazovanju neprocenjiva. Kroz decenije, ova škola je bila mesto ne samo sticanja znanja već i očuvanja tradicije i kulturnog identiteta ovog kraja.

Nastala pre više od jednog veka, ova ustanova je i svedok velikih promena koje je pretrpeo brnjački kraj svih tih godina, ali njen zadatak danas je isti kao i onda kada je osnovana – školovati nove generacije učenika koji žive u Brnjaku i okolnim mestima, vaspitavati ih i pružiti odličnu pripremu za dalja usavršavanja. Stručni kadar s direktorom Bobanom Božovićem na čelu produžava i nastavlja tradiciju obrazovanja i pismenosti na ovim prostorima.

Škola je počela sa radom davne 1901. Nova zgrada od tvrdog materijala, završena 1903, važila je, u to vreme, za najbolju kolašinsku školu. Najveća zasluga za podizanje, gradnju i otvaranje škole pripala je upravo njenom prvom učitelju Jordanu Božoviću. Prva velika promena u novijoj istoriji škole dogodila se 1960, kad je osmogodišnja škola prešla u Ansko Polje (u dolini Ibra) zbog izgradnje magistralnog puta, a četvororazredna je ostala na Krnju. U Anskom Polju škola je radila do 1977, kad je stvaranjem Gazivodskog jezera potopljena stara zgrada i izgrađena savremena velika školska zgrada na terenu iznad nekadašnje.

,,Osmogodišnja škola je u to vreme dobila naziv koji s ponosom nosi i danas – Osnovna škola “Petar Kočić”," objašnjava Božović.

Uprkos mnogim teškoćama poput iseljavanja stanovništva, materijalnih problema i ratnih okolnosti, škola u Brnjaku i danas ulaže velike napore u obrazovanje i vaspitavanje novih generacija.

,,Školu pohađa 54 učenika, u Brnjaku i isturenim odeljenjima Bube, Banje i Lučka Reka. Škola se nalazi na preko 800 metara nadmorske visine, te imamo otežane uslove, zbog čega formiramo odeljenja s manje učenika. Što se tiče sredstava za rad, zahvaljujući Ministarstvu prosvete, dobili smo računare i svu potrebnu opremu, ali nam jedino stolarija od nastanka škole nije promenjena", ističe direktor.

Škola obeležava sva dešavanja koja je propisalo Ministarstvo prosvete, ima svoj sajt i Fejsbuk stranicu. Organizovane su i sekcije poput hora i literarne sekcije, a u planu je i šahovska.

,,S obzirom na to da sam predsednik Šahovskog saveza Kosova i Metohije, potrudićemo se da angažujemo što više dece i napravimo šahovsku sekciju. Podržavam inicijativu da se šah vrati u škole. On bi probudio kod dece i takmičarski duh i maštu i razmišljanje", poručuje Božović.

Deo redakcije Borbe prisustvovao je obeležavanju Savindana 27. januara u ovoj školi, gde su ih srdačno dočekali i ugostili direktor i zaposleni, kao i učenici. Školska slava obeležena je kulturno-umetničkim programom, uz prisustvo zaposlenih, učenika i roditelja. Tom prilikom direktor škole uručio je Andriji Jorgiću, direktoru “Borbe”, poklon – ručno pravljenu maketu Manastira Brnjak, kao znak sećanja na posetu školi koja je simbol povezanosti i zajedništva u ovom delu Kosovskog Pomoravlja.

Izvor: Borba; Foto: Borba

KiMBrnjakOŠ Petar Kočić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva