:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Maj 13, 2019   17:28

0

300

Skoplje i Kumanovo za Kosmet

U novoj akciji prikupljanja pomoći ugroženom pravoslavnom življu na Kosovu i Metohiji, Fondacije navijača Crvene Zvezde - Delije i Srpskog kulturno informtativnog centra Spona, na humanitarnim koncertima u Kumanovu i Skoplju, proteklog vikenda publika iz Severne Makedonije uživala je u divnim pesmama prepunih emocija ansambla Kosovski božuri sa učiteljem i kompozitorom Gavrilom Kujundžićem iz Orahovca, prizrenskih Bogoslova, grupe Izvor iz Vranja, monahinje manastira Sv. Pantelejmona Jelene Rakić.

Na koncertu u krcatoj sali skopskog bioskopa Kultura u publici su bili i predstavnici Ambasade Srbije sa konzulom Aleksandrom Đuricom, ambasador Ruske federacije u Severnoj Makedoniji Sergej Bazdnukin, predstavnici lokalne samouprave skopske opštine Centar, ugledni makedonski kulturni i javni radnici, mladi navijači, privrednici, studenti, bajkeri...

U pozdravnom obraćanju dečanskog monaha i profesora prizremnske bogoslovije, o. Andrej je zahvalio organizatorima humanitarnih koncerata u Severnoj Makedoniji na istrajnom angažmanu u prikupljanju pomoći onima kojima je najpotrebnija na Kosmetu i na predanom i brižnom spajanju naroda u dobru i nedaćama „dosledno u duhu imena Srpskog centra Spona“.

- Veoma je važno da se međuspobno pomažemo kako bi pokazali da imamo mnogo ljubavi jedni za druge i kako bi taj trud u ljubavi možda pomogao da se prevaziću neke podele, umesto da tražimno ono čega je mnogo više, što nas često nepotrebno deli i razdvaja, rekao je monah Andrej.

Prizrenska bogoslovija je, kako je ukazao, „vaskrsla bukvalno iz peopela“. - To je važno da se naglasi u ovim vaskršljim danima kada se sećamo vaskrsenja Hristovog. Spaljena je 2004. i za nas na Kosovu i Metohiji i čini mi se za sve nas hrišćane, ona je jedan veliki znak i svetiopnik nade šta može da se dogodi ukoliko se ima vere i ukoliko se vredno u Hristu Isusu trudi. Bogoslovija je obnovljena iz pepela 2011. i došla je prva generacija. Bio sam na zgarištu Bogoslovije kada je ona spaljena i mogu da kažem da sam tada smatrao da ona nikada neće ponovo nići. Ljudi često traže da vide neko čudo, ja smatram da je vaskrsenje Bogoslovije u Prizrenu čudo koje treba doći i videti. Drago mi je što je ovde i njegova akselencija ruski ambasador zato što su obnovu bogsolovije pomogli iz Sretenjskog manastira u Moskvi. Tada je iguman tog manastira bio arhimandrit, sadašnji episkop Tihon Šekunov.

Posle pauze od 12 godina, što je najduži period u istoriji postojanja prizrenska Bogoslovije, kako je rečeno, duhovne kolevke Srpske pravoslvne crkve u kojoj su predavali gotovo svi srpski patrijarsi, od 2011. završile su tri generacije. Ove godine, odnosno krajem ovog meseca sledi četvrta. 

„Buket dece duša jedna“ - kako ih je opevao njihov nastavnik Gavrilo, zajedno sa glumiciom Ivanom Žigon, 2005. osnivač ansmbla Kosovski božuri, ponovo su izvanrednim nastupom i sjajnim numerama Cvete moj, Daću ti zlato, Mi smo deca neba, Usnila je dubok sanak... sve do poslednje - Vidovdan, ispevane horski sa oduševljenom publikom, izmamili su salve aplauza i snažnih emocija svih na koncertu.

Kosovski božuri imali su više od 150 nastupa po Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji, Belorusiji, Francuskoj, Austriji, Makedoniji, SAD, Nemačkoj, Rumuniji, Švajcarskoj...

- Kosovo nije bajka iz nekih davnih vremena, ni neka daleka zemlja, jer, sadašnja granica sa ovom srpskom pokrajinom je na samo tridesetak kilometara od Kumanova i dvadesetak od Skoplja. Naša dužnost je da se ne odričemo prošlosti i da verujemo i radimo, delujemo za bolju budućnost. Kosovo je duša Srbinova, a duša nema cenu i nesmemo je izgubiti, nikada, nipošto, poručeno je sa koncerata u Kumanovu i Skoplju.

Deo te duše kroz pesmu su izneli svi učesnici koncerata – prizrenski bogoslovi, Kosovski božuri, grupe Izvor iz Vranja i monahinja Jelena Rakić iz manstira sv Pantelejmona iz sela Lepčince kod Vranja na jugu Srbije.

Izvor: Novosti

KiMSeverna MakedonijaSkoplje i Kumanovo za Kosmet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva