:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 17, 2021   14:46

0

113

Skup u SANU: Razvoj obrazovanja - razvoj Srbije

Strategija obrazovanja i sveobuhvatne mere kroz savremene pedagoške efekte među ključnim su uslovima za razvoj Srbije, pri čemu je neophodno održati kontinuitet u tom procesu i sačuveti kulturu identiteta, poručeno je danas na skupu u Srpskoj akademiiji nauka i umetnosti (SANU).

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da su vrata njihove ustanove širom otvorena za brojna pitanja koja se tiču napretka zemlje i pozvao sve da sagledaju odgovore i rešenja i da, kako kaže, ne dozvole da ih budućnost po ko za koji put iznenadi.

On je rekao da je epidemija kovida bolno ilustrovala svu ranjivost društva i SANU i dodao da je zajedničko razmišljanje klojučno.

Skupu je prisustvovao i Patrijarh srpski Porfirije, a Kostić kaže da to znači da današnji događaj ima posebnu važnost.

Patrijarh Porrfirije rekao je da je obrazovanje neophodan fundamentalni temelj i pojedinca i društva, te da je ono mnogo šire od škole i školstva.

"Obrazovanje obuhvata ličnost pojedinca, obrazujemo se i kao telesna i kao duhovna bića i to obrazovanje je spremno da se integriše u svetske tokove," rekao je patrijarh.

Istakao je kontinuitet u tom procesu i dodao da naše obrazovanje može biti samo naš lični pečat.

Državana sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da ministarstvo teži obežbeđivanju kvaliteta obrazovanja, kao i da svojim javnim politikama to i dokazuje.

Rekla je da je školska 2021/2022 pred izazovom na koje ministarstvo, kaže, intenzivno reaguje.

Navela je da je ministarstvo uložilo više od 669 miliona dinara u prethodnoj školskoj godini za nastavna sredstva za ucenike iz socijalno-materijalno ugroženih područja, primaoce novčane pomoći, đake sa invaliditetom...

Dukić Mijatović je istakla i da se nastava na srpskom jeziku u inostranstvu odvija u čak 12 država i dodala da nju pohađa gotovo 6.000 učenika.

Kako je navela nastavu na maternjem jeziku u drugim državama vidi kao priliku za širenje obrazovanja i umrežavanje zajednica.

Državna sekretarka navela je i niz drugih aktivnosti resornog ministarstva i naglasila želju da se istraje u tom radu.

"Ministarstvo prosvete od početka je realizovalo rad nastave na daljinu, a "semafor model" koncipiran je kako treba, i po anketama i istraživanjima vidimo da je u velikoj meri zaštitio zdravlje učenika," rekla je Mijatović osvrćući se na nastavu u vreme epidemije.

Akademik Aleksandar Kostić naglasio je kulturu identita koja, kaže, trenutno nedostaje u kulturnom obrascu.

Dodao je da mora da postoji država koja će dugoročnom projekcijom razviti strategiju i menjati neke stvari koje ne funkcionišu.

U SANU je danas održan skup okviru ciklusa "Strateški pravci razvoja Srbije u 21. veku".

Izvor: Танјуг

SANUobrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva