:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2019   13:58

0

192

Skupština završila raspravu o amandmanima, sutra glasanje

Skupština Srbije završila je razmatranje amandmana na predloge zakona o ugostiteljstvu i turizmu, a poslanici će se sutra izjašnjavati o tačkama koje su na dnevnom redu sednice.

Glasaće se o Predlogu zakona o Centralnom registru stanovništva, predlozima zakona o ugostiteljstvu i turizmu, izmenama i dopunama zakona o bezbednosti hrane, sredstvima za zaštitu bilja, za ishranu bilja I oplemenjivačima zemljištu i o zdravlju bilja.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) na sednici su kritikovali rešenja predviđena predlozima zakona o ugostiteljstvu i turizmu.

Poslanica SRS-a Nataša Jovanović ocenila je da Predlog zakona o ugostiteljstvu nije na odgovarajući način uredio ključne oblasti iz oblasti ugostiteljstva i da je ostavio mogućnost da se podzakonskim aktima definiše kategorizacija seoskih domaćinstava.

Jovanovićeva je rekla i da postojeći podsticaji za ruralni turizam nisu dovoljni, a ukazala je na probleme koje imaju seoska domaćinstva kada treba da izvrše kategorizaciju.

Prema njenim rečima, pravilnik za kategorizaciju seoskih domaćinstava je na 12 gusto kucanih strana i od njih se traži da u svakom trenutku garantuju da će imati obezbeđen određeni napon struje, iako to ne zavisi od njih, jer su u mnogim selima trafoi stari 50 godina.

"Ta kategorizacija je nemoguća misija za nekog od koga se traži da ima asfalt do svog objekta. Nije on kriv što lokalna samouprava i mesna zajednica nisu napravile ništa", rekla je Jovanovićeva i dodala da bi prvo trebalo da se uradi
infrastruktura.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Vlada prihvatila amandman kojim se predlaže da se uvedu nacionalne subvencije za projekte unapređenja ruralnog turizma.

Istakao je da će, pored tih sredstava, na raspolaganju biti i sredstva iz IPARD projekta.

Objasnio je da će oni koji imaju do 30 ležajeva moći da konkurišu za ta sredstva za izgradnju objekata, opremanje, infrastrukturu i dogradnju.

Izvor: Agencije

Skupštinaraspravaamandmani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva