:

:

TV Most

clock

Novembar 05, 2020   13:52

0

135

Sledeće nedelje Samit EU i Zapadnog Balkana

Ministri ekonomija zemalja Zapadnog Balkana, država članica EU koje učestvuju u Berlinskom procesu i Velike Britanije sastali su se putem video konferencije, što je deo priprema za predstojeći samit u Sofiji, objavila je Evropska komisija.

U pitanju je, kako se navodi, pripremni sastanak za samit u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, koji će se održati sledeće nedelje i koji će okupiti lidere Zapadnog Balkana i Evropske unije.

"Na ovom samitu trebalo bi da bude odobren ambiciozan plan za produbljivanje ekonomske integracije izgradnjom regionalnog zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, zasnovanog na četiri slobode jedinstvenog tržišta EU", navode u Komisiji.

Evropska komisija dodaje da na današnjem ministarskom sastanku učestvuje i komesar za proširenje Oliver Varheji koji predstavlja nedavno usvojeni Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

"Plan ima za cilj da podrži dugoročni socio-ekonomski oporavak regiona i njegovo ekonomsko približavanje EU. Sa do devet milijardi evra bespovratnih sredstava EU za region, investicioni paket fokusiraće se na ključne investicije u transport, energetiku, tranziciju zeleno i digitalno, za stvaranje dugoročnog rasta i radnih mesta”, kažu u Komsiji.

Izvor: Танјуг

Samit EUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva