:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2019   8:22

0

192

Slučaj Stepinac čeka novo vreme ili novog papu

"Još će se izučiti istorija pre nego što se kardinal Stepinac proglasi svecem. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina", rekao je papa Franja na kraju posete Balkanu. Tako je iz aviona, na relaciji Skoplje-Vatikan, stigla vest koju su čekale i srpska i hrvatska crkva. U narednih pet godina sigurno neće biti proglašenja Stepinca za sveca, smatra teolog Drago Pilsel.

Bila je to neobična 20-minutna konferencija za novinare pape Franje u avionu na letu Skoplje-Rim. Najzanimljiviji je bio intervju sa novinarem Večernjeg lista. Silvije Tomašević zabeležio je taj razgovor: "Vi ste Hrvat? Na moj potvrdan odgovor kazao mi je uz osmeh - Učinilo mi se da osećam miris Hrvatske, i ponovio - Miris Hrvatske".

Papa je, odgovarajući na pitanje o Alojziju Stepincu, rekao: "Još će se izučiti istorija pre nego što se kardinal Stepinac proglasi svecem. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ja se ne plašim istine. Samo se plašim suda Božjeg."

Teolog, novinar i urednik portala Autograf Drago Pilsel za RTS kaže da "nacionalisti u Hrvatskoj to ne žele da shvate, ali mi koji se zaista bavimo Stepincem, smo znali da kanonizacije neće biti tako skoro".

"Govorimo sada o razdoblju ne manjem od pet godina, to je najmanje, mada ja verujem da ćemo čekati 10 ili 15 godina, ova generacija biskupa u Hrvatskoj, koja je ratoborna, koja vređa, oni će biti u penziji, možda kad budu na zalasku možda se dogodi ta kanonizacija, ali je moraju prihvatiti i pravoslavni. Moraće se dogoditi zajedničko čitanje istorije", smatra Pilsel.

Kontroverzni zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac titulu blaženog dobio je u oktobru 1998. od tadašnjeg pape Jovana Pavla Drugog. Ceremonija je obavljena u svetilištu Marija Bistrica.

I sledeći korak, proglašenje za sveca, isključivo je u rukama prvog čoveka Vatikana. Papa Franja u intervjuu Večernjem listu kaže da je Stepinac čovek s vrlinama, i da je crkva to izjavila time što ga je proglasila blaženim. Ali dodaje da se u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo do nerazjašnjenih istorijskih tačaka. Papa kaže da je tražio pomoć patrijarha Irineja, osnovali su istorijsku komisiju jer, kako je rekao, i Irineja i njega jedino zanima istina.

Milan Koljanin, istoričar i član Mešovite komisije koja je raspravljala o slučaju Stepinac, kaže da je papina izjava značajna jer je on nedvosmisleno rekao neke stvari koje do sada nisu bile poznate javnosti ili su bile tumačene na razne načine.

"Jedna od njih je da je sa srpske strane postavljena inicijativa da se preispita uloga Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Međutim, iz ove papine izjave saznajemo da su u procesu kanonizacije u Katoličkoj crkvi došli do zaključka da postoje nejasne istorijske činjenice koje treba razjasniti. Papa se zbog toga obratio patrijarhu Irineju da bi se te stvari razjasnile", kaže Koljanin.

Izvor: RTS

PapaStepinac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva