:

:

TV Most

Foto: RKP

clock

Januar 01, 2020   19:04

0

159

Spahiu: Kosovo će dobiti vladu

Analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je danas da veruje da će Kosovo dobiti vladu sastavljenu od Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, ali da ne može da precizira kada će sporazum biti postignut.

Spahiu, u intervjuu za Kosovo Onlajn, objašnjava da do kašnjenja u formiranju kosovske vlade dolazi jer lider DSK Isa Mustafa želi da ostavi po strani potpredsednicu stranke Vjosu Osmani.

- Mustafa je tražio MUP da bi izgubio MSP na koje je ciljala Vjosa Osmani, onda je ostavio Kurtiju da uzme predsednika parlamenta, da bi i sa tog mesta uklonio Vjosu Osmani i da bi zacementirao stav da DSK mora da ima predsednika države, jer sada kada dve ključne pozicije ima Samoopredeljenje onda je očito da predsednika mora imati DSK - smatra Spahiu.

Spahiu, koji je direktor RTV Mitrovica i univerzitetski profesor, ističe da sada ima vremena za dogovor Mustafe i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, ako DSK dobije pola vlade i mesto predsednika Kosova.

Govoreći o prioritetima koje će imati buduća kosovska vlada, Spahiu veruje da će Kurti biti uspešan u borbi protiv korupcije, ali da sumnja da će biti uspešan kada je u pitanju spoljna politika.

- Ono što sumnjam da će biti uspešno je spoljna politika, gde je takođe jedan prioritet dogovor sa Srbijom od čega zavisi razvoj, ne samo Kosova, nego celog regiona. To je ključan prioritet koji je važan za Kosovo, a koji ne mislim da Aljbin Kurti dovoljno razume - ocenio je Spahiu.

Podseća da je lider Samoopredeljenja obećao da će voditi pregovore sa Srbijom i da je zainteresovan za dobrsusedske odnose, ali i upozorava da bi Kurti, ako se ne promeni, mogao da pogorša odnose sa Albanijom.

- Što se tiče odnosa sa Albanijom mislim da će doći do pogoršanja odnosa, mada to sada izgleda paradoksalno jer kada bilo kojem Albancu na Kosovu kažete to on će vas čudno gledati i to je grom iz vedra neba. Ja sam uveren da ako Kurti ne promeni stav, koji ima danas, doći će do pogoršanja odnosa između Kosova i Albanije - naglasio je Spahiu.

On, takođe, smatra da Kosovo mora da ima dobre odnose sa susedima i da je za to veoma važan mini Šengen.

- Kosovo ne treba da dozvoli da svi njeni susedi budu za stolom a Priština izvan toga jer za jednu malu državu koja nema izlazak na more, opstanak znači dobri odnosi sa susedima - rekao je Spahiu, osvrćući se na regionalnu inicijativu "mini-Šengen".

- To što je Kosovo imalo dobre odnose sa Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom omogućilo je da Kosovo bude ono što jeste sada. Ne bi se moglo da nije bilo Đukanovićevog stava 1999. godine, da nije bilo stave makedonske vlade, ne bi došlo ni do NATO intervencije, ne bi Kosovo moglo opstati - smatra Spahiu.

Zamislite, kaže on, da susedi zatvore granice prema Kosovu, "onda Kosovo nema ni so gde da kupi", što je ekstremna situacija, ali pokazuje koliko je važno imati dobrosusedske odnose.

To što je Kosovo reagovalo na takav način, mislim da je to detinjasto, infaltilan stav kosovske političke klase, kosovskih medija i društva u celini, da se ravnodušno ponašaju prema inicijativi. Za Kosovo i za sve zemlje regiona "mini-Šengen" je put prilbližavanja EU.

- Ako je i Crna Gora tu onda za Kosovo nema preračunavanja, mora dati saglasnost, a ne da proces posmatra sa strane - istakao je Spahiu.

Povodom početka suđenja za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Spahiu je izrazio sumnju da će kosovske institucije rasvetliti taj slučaj “sve dok je u Srbiji na vlasti ovaj režim”.

- Nisam sklon mišljenju da su kosovske institucije sposobne da rasvetle ubistvo bez pomoći iz Beograda, a izgleda da u ovom slučaju pomoći iz Beograda neće biti. Dobro je što je počelo suđenje i što postoji neka optužnica, ali nisam najsigurniji da će doći do rasvetljavanja ubistva Olivera Ivanovića - zaključio je Spahiu.

Izvor: Blic,FoNet

KiMSpahiukonstituisanje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva