:

:

TV Most

Foto: Instagram / budućnostsrbijeav

clock

Februar 23, 2022   19:21

0

115

Španija neće priznati Kosovo, stav Srbije o Ukrajini za 48 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas, prilikom posete Španiji, sastao sa španskim kraljem Felipeom Šestim i premijerom Pedrom Sančezom.

Iz razgovora sa kraljem Felipeom Šestim, ali i španskim premijerom Pedrom Sančezom, jasno je da Španija neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je Vučić, po završetku razgovora u Madridu.

Vučić je kazao da je razgovarao sa svojim domaćinima i o širenju saradnje dve zemlje.

Zahvalio im se na podršci na evropskom putu Srbije, kao i podršci za otvaranje klastera.

"Španija je četvrta evropska ekonomija, i četvrta po broju stanovnika, veoma značajna zemlja za Srbiju i pored nepriznavanja Kosova", rekao je on.

Vučić je najavio da će pre kraja godine, po prvi put u istoriji, Srbija moći da ugosti ili španskog kralja ili premijera.

"Sa aktuelnim španskim kraljem smo imali prvi zvanični sastanak koji je neko imao iz Srbije. Ovo je bila dobra poseta za Srbiju. Imaćemo veliki biznis forum sa španskim privrednicima u oktobru. Nadam se da ćemo imati tada nekog od najviših zvaničnika, a svakako će neko iz španske vlade doći", rekao je on.

Principijelan odgovor Srbije oko Ukrajine za 48 sati

Vučić je izjavio da će Srbija sa odgovorom na krizu u vezi sa Ukrajinom izaći u narednih 48 sati i da će stav naše zemlje biti principijelan kao i do sada, zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

"Noćas sam razgovarao sa premijerkom, koja je u tehničkom mandatu, ali da ne bismo tražili izgovore u tehnici i problemima sa kojima se suočavamo trenutno, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na tu krizu u narednih 48 sati", rekao je Vučić, komentarišući poziv iz EU da od Srbije očekuje da se uskladi sa sankcijama Rusiji.

Vučić je rekao da će sutra u Beogradu, po povratku iz posete Španiji, imati sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije, a da će najkasnije u roku od 24 sata nakon toga izaći sa odgovorom.

"Naši stavovi su u potpunosti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava, oni su principijelni i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo mislili i govorili 2000. ili 2016. godine", rekao je Vučić.

Licemerje u svetu po pitanju Ukrajine i Kosova i Metohije

Vučić izjavio je da je danas u Madridu tokom razgovora sa španskih zvaničnicima ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici kada je reč o ukrajinskim oblastima, sa jedne strane, i Kosova i Metohije sa druge.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinarima da li su razgovarali o Ukrajini i da li je tokom razgovora u Španiji preneo stav o tim dvostrukim aršinima.

"Naravno da smo razgovarali o Ukrajini i ponovio sam naše jasne stavove o poštovanju međunarodnog javnog prava i granica međunarodno priznatih zemalja, u skladu sa politikom koju Srbija ima, i ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici, ali to nije neka velika novost", kazao je predsednik.

Dodao je da se dobro seća pozicije Srbije 1999. godine, kada oni kojima su danas puna usta poštovanja međunarodnog prava i međunarodno priznatih granica nisu tako razmišljali kada je reč o našoj zemlji.

Na pitanje da li smatra da je apsurdno to što je Priština na strani Ukrajine i to što je vlada u Prištini obojena ukrajinskom zastavom Vučić je rekao: "Kada je reč o Albancima, tu nikada nikakvih principa, nije bilo i niti će ih biti". Dodao je da zato tu nema šta ni da komentariše.

Sa Berbok ću kao i sa svima biti iskren i štititi interese Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Madridu da je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok najavila posetu Srbiji i da će u susretu sa njim, kao i sa zvaničnicima zemalja iz celog sveta, biti iskren i štititi interese Srbije.

Na pitanje novinara šta misli o najavi dolaska šefice nemačke diplomatije idućeg meseca i da li će razgovor biti otvoren, s obzirom na njene nedavne izjave o Srbiji, Vučić je rekao:

"Nemačka ministarka spoljnih poslova se najavila da dolazi. To je važna zemlja i naš najvažniji i najveći partner u Evropi i oni su uvek dobrodošli. Nemojte da smetnete s uma da ne postoji niko u svetu od najvažnijih zvaničnika u svetu koje nisam sreo i pred kojim nisam bio iskren i otvoren uvek štiteći interese Srbje - tako ću činiti i na tom sastanku".

Kaže da na pitanje da li je srećan zbog svih izjava nemačkih zvaničnika, kao i izjava Viole Fon Kramen i nekih drugih - nije ni najmanje.

Da li sam srećan zbog njihovih izjava da su oni čuvali Albance na Kosovu da se ne bi dogodio genocid - naravno da nisam, istakao je Vučić.

Dodao je da nije srećan zbog toga, ne zbog toga što će on biti napadnut,  već Srbija, kao i da oni ne govore o njemu lično već o onome što je politika Srbije i što se njima ne dopada.

Sve više španskih investicija, raste trgovinska razmena

Vučić je izjavio da je sve više španskih privrednika zainteresovano za investicije u Srbiju i da će zato biti organizovan veliki biznis forum u oktobru u Srbiji.

"Ima sve više španskih investicija, a raste i trgovinska razmena, koja sada iznosi 812 miliona evra godišnje. Raste izvoz Srbije u Španiju, najviše zbog Ziđina koji učestvuje sa 36 do 38 odsto, pošto Španci moraju da uvoze bakar za automobilsku industriju", rekao je Vučić.

Takođe, kaže da raste naš izvoz u Španiju, kao i da Srbija već ima pokrivenost izvoza uvozom 76 odsto.

"Postoji velika zainteresovanost španskih privrednika za Srbiju i to je razlog za organizovanje biznis foruma u oktobru", dodao je Vučić.

Srbija od Erbasa nabavlja dva transportna aviona

U prisustvu Vučića, danas je u Madridu potpisan Ugovor o kupovini dva vojna transportna aviona C-295 Casa kompanije "Erbas".

Ugovor su potpisali predstavnik Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Aleksandar Cakić, predstavnik Jugoimport SDPR-a Miroslav Mijatović i predstavnici Erbasa Bernhard Brener i Joanis Papahristofilu.

Inače, C-295 CASA je dvomotorni vojni transportni avion, koji se proizvodi u Erbasovom proizvodnom pogonu u Sevilji.

Ima širok spektar transportnih uloga, pa može da služi za prevoz vojnika, padobranaca, transport paleta, medicinski transport, kao i transport avionskih motora ili lakih vojnih vozila.

Taj avion se koristi u više od 25 zemalja sveta i do sada je proizvedeno oko 170 aviona.

Prvobitno je bio namenjen španskom vazduhoplovstvu, ali su ga kasnije koristile i mnoge druge vazduhoplovne snage u svetu.

Izvor: RTV, T a n j u g

Aleksandar VučićŠpanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva