:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2022   16:41

0

158

SPC odlikovala Orbana Ordenom Svetog Save prvog stepena

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas Orden Svetog Save prvog stepena premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

"Ovo visoko odlikovanje je dodeljeno gospodinu Orbanu u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, za nesebičnu podršku Eparhiji budimskoj Srpske pravoslavne crkve i za izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između naša dva susedna naroda", saopštio je patrijarh na Fejsbuku.

Patrijarh je napisao da je Orden Orbanu dodelio u sedištu Vlade Mađarske. Dodeli su, dodao je, prisustvovali vladika bački Irinej i vladika Lukija, episkop budimski.

Patrijarh s predsednicom Novak

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije razgovarao je tokom zvanične posete Budimpešti sa predsednicom Mađarske Katalin Novak s kojom je potvrdio da su odnosi srpskog i mađarskog naroda verovatno najbolji u poslednjih nekoliko vekova, saopštila je danas SPC.

Patrijarh je zahvalio na svemu što je država Mađarska učinila i čini za SPC i srpski narod.

On je danas, posle svečane dodele ordena Svetog Save mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, posetio baziliku Svetog Stefana i poklonio se moštima prvog mađarskog hrišćanskog kralja.

Patrijarh je posetio i parlament Mađarske i razgovarao s predsednikom parlamenta Laslom Keverom sa kojim je obišao to velelepno zdanje.

Izvor: T a n j u g, FoNet

Orbanpatrijarh PorfirijeKatalin Novakorden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva