:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2022   18:48

0

130

Specijalizovani tužilac nakon izricanja presuda Gucatiju i Haradinaju: Pravda zadovoljena, zaštitićemo sve svedoke

Specijalizovana veća Kosova osudila su danas na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra, čelnike Udruženja ratnih veterana nekadašnje OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a tim povodom se oglasio specijalizovani tužilac Džek Smit koji je istakao da je pravda zadovoljena.

Smit se, kako je navedeno u saopštenju, obavezao na pomnu istragu i gonjenje svih slučajeva zastrašivanja svedoka, odmazde prema svedocima ili ometanja sprovođenja pravde.

„Gucati i Haradinaj su proglašeni krivima za krivična dela koja su im stavljena na teret - nakon transparentne, precizne i pravične presude u ovom važnom predmetu“, rekao je Smit.

Poručio da je zaštita svedoka od zastrašivanja i povređivanja osnova svakog sistema krivične pravde, a da su dela i ponašanje optuženika prkosila tom osnovu.

„Kancelarija Specijalizovanog tužilaštva nastavlja energično da istražuje i goni sve slučajeve zastrašivanja svedoka, odmazde prema svedocima ili ometanja sprovođenja pravde“, dodao je Smit.

Specijalizovana veća Kosova, prema njegovim rečima, imaju jedinstvenu mogućnost da obezbede pravdu za žrtve, jer predstavljaju bezbedno mesto gde svedoci mogu slobodno da govore о zločinima kojima su svedočili i od kojih su stradali pre više od 20 godina.

Ako pokušavate da zastrašite svedoke ovog suda, ili planirate odmazdu prema njima, uradiću sve što je u mojoj moći da budete privedeni pravdi, poručio je Smit.

KiMSpecijalni sud za OVKGucatiHaradinajDžek Smitpresuda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva