:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2020   14:36

0

175

Srbi na Mitrovske zadušnice na groblju u Prištini

Na pravoslavnom groblju u Prištini desetak Srba je obišlo je grobove svojih najmilijih, da upali sveće i oda počast povodom Mitrovskih zadušnica.

 

Mnogi su odustali i nisu otišli na Zadušnice, zbog mera Vlade Kosova u suzbijanju koronavirusa koje su na snazi do ponedeljka u pet časova ujutru.

Đurđa Drmončić iz Prištine dvadeset godina obilazi grobove svojih najmilijilih.

"Sumračna slika našeg groblja. Neporomenjeno stanje. Na današnji dan mi se ovde okupljamo i nećemo ostaviti naše pretke. Mi njima mnogo dugujemo i to je naša duhovna i moralna obaveza. Ja se nadam da će se stanje promeniti, ali kao što vidite sveti mučenik Dimitrije opominje svet, vidite ceo grad ne radi, prodavnice ne rade, nismo mogli cveće da kupimo, što znači da su se već jednom uzeli u pamet i shvatili da su uzaludne zgrade, stanovi i hoteli, jer ništa nije kao čovek, živo biće, zdravlje, pa sve ostalo", kazala je Drmončić.

Grobove svojih rođaka obišlo je troje članova porodica Maslar iz Grocke. Oni su do 1999. godne živeli u Prištini.

"Moramo da tražimo spomenike i grobove. Ne možemo da nađemo spomenik, jer je bio srušen kada smo bili poslednji put i sada je zaraslo neko trnje", rekao je Vuksan Maslar.

Groblje u Prištini je delimično očišćeno od korova. Oko njega sagrađene su zgrade.

"I dalje je stanje isto. Pogledajte sa jedne strane šut i otpad, sa druge višespratne zgrade. Groblje je imalo dva ulaza i parking. Sada je ovde napravljeno obdanište, a na brdu pored groblja su nekada stručnjaci konstatovali da ne sme da se gradi zbog klizišta, međutim, vidite, to je sve pretvoreno u beton i zgrade. Svaka travka na Kosovu je pretvorena u beton, ali nema ko da živi, pogledajte, sve je prazno", kaže Đurđa Drmončić.

Mitrovske zadušnice se obeležavaju u skladu sa merama vlade Kosova u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Vernici širom Kosova izlaze na groblja, bez većih zadržavanja i okupljanja.

Izvor: Kosovo Onlajn

PrištinaMitrovske zadušnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva