:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

April 16, 2024   9:02

0

97

Srbi u Austriji vezani za maticu, pomažu srpski narod na Kosovu

Srbi u Austriji su tesno povezani sa otadžbinom i detaljno prate zbivanja, posebno sve što je u vezi sa srpskim narodom na Kosovu, za koje često prikupljaju humanitarnu pomoć, izjavio je potpredsednik Saveza Srba u Austriji Ilija Tufegdžić. Član Srpskog centra Aleksandar Matić naglašava da je Srbima u Austriji veoma važna situacija u kojoj žive Srbi na Kosovu, u Srbiji i Republici Srpskoj. 

Tufegdžić je za Kosovo onlajn rekao da u Austriji živi oko 310.000 građana srpskog porekla, koji su dobro organizovani u klubovima, udruženjima, kao i u zajednicama na pokrajinskom nivou i preko krovne organizacije Saveza Srba. 

"Veoma su dobro informisani o dešavanjima u otadžbini, ali i o tome ko šta izjavljuje protiv srpskog naroda u Austriji i svetu. Vrlo su zainteresovani za dešavanja u Srbiji, jer mnogi, u poslednje vreme, odlučuju da se vrate. Takođe, redovno prate situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu“, naveo je Tufegdžić.

Ukazuje da su veze Srba u Austriji sa maticom veoma tesne, jer su blizu Srbije, pa je često posećuju. 

Kazao je i da veliki broj Srba preko klubova i udruženja prikuplja i humanitarnu pomoć, pre svega za Srbe na Kosovu. Takođe, dodaje da u austrijskim partijama ima članova srpskog porekla, koji u svojim političkim sredinama nastoje da lobiraju za poboljšanje imidža Srbije i srpskog naroda. 

"U Austriji je mnogo Srba sa pravom glasa. Do skoro nisu želeli da se politički aktiviraju, ali sada je sve više onih koji su aktivni u strankama. Članovi stranaka srpskog porekla međusobno komuniciraju i nastoje da štite interese srpske zajednice", pojašnjava Tufegdžić.

Ističe i da srpska zajednica odlično zna i ko su austrijski lobisti protiv Srba i Srbije, poput Andreasa Šidera i Lukasa Mandla.

"Znamo dobro šta rade i šta im je cilj. Naš cilj je da podržimo naše kandidate koji se nalaze visoko na listama svojih partija, i sakupimo što više glasova prednosti da pokažemo političkim strankama da Srbi nisu više ti koji ne izlaze na glasanje u Austriji. Time bi podstakli stranke da omoguće većem broju Srba da dobiju mesta sa kojih mogu biti izabrani u institucije", navodi Tufegdžić.

Član Srpskog centra Aleksandar Matić naglašava da je Srbima u Austriji veoma važna situacija u kojoj žive Srbi na Kosovu, u Srbiji i Republici Srpskoj. 

"Povezani su sa maticom i porodicama koje žive tamo. Ponekad se čini da su previše povezani i trebalo bi više da se uključe u dešavanja tu gde žive, u Beču", mišljenja je Matić.

Napominje da se Srpski centar od 2018. godine aktivno bavi humanitarnim radom, a da je čak 90 odsto humanitarnih manifestacija u Austriji održano kako bi se prikupila pomoć za Srbe na Kosovu, pre svega, za decu koja tamo žive. 

"Veći deo prikupljenih sredstava na humanitarnim manifestacijama, prikuplja se za naš narod na Kosovu i Metohiji. Ali, nije važno samo sakupiti pomoć, već i otići na Kosovo i Metohiju. Ohrabrujuće je da je veliki broj Srba iz Austrije posetio KiM i na licu mesta se upoznao sa situacijom", naglasio je Matić.

Poziva klubove i udruženja srpske zajednice da se više ujedine oko humanitarnih projekata, kao i poseta Kosovu. 

Podržava organizaciju Svesrpskog sabora i ponavlja da je važno da se ujedine i Srbi u Austriji. 

"Treba Srbi u Austriji da slušaju jedni druge, da se organizuju, okupe i rade na zajedničkim projektima. Ne da se dele, jer nije vreme za podele, već za jedinstvo i pomoć našem narodu gde god živeo. Treba da pokažemo veće jedinstvo kako bi se i u Austriji jače čuo naš glas", poručio je Matić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva