:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 06, 2023   20:32

0

118

Srbija i Jemen planiraju jačanje odnosa, Beograd traži uzdržanost po pitanju Kosova

Srbija i Jemen planiraju jačanje odnosa, poruka je nakon sastanka ministara spoljnih poslova dve zemlje. Prostora za saradnju ima, pre svega u ekonomiji, s obzirom na to da je razmena dve zemlje svega pet miliona dolara godišnje. Jemen je zainteresovan i za saradnju u poljoprivredi, zdravstvu, kulturi, bezbednosti i odbrani, nauci i obrazovanju.

Podrška Jemena kandidaturi Srbije za "Ekspo 2027" u sva tri kruga glasanja nastavila se planovima o uspostavljanju mehanizma redovnih političkih konsultacija dve zemlje.

Dogovoreno je i da ubuduće diplomate iz Srbije Jemen pokrivaju iz Rijada umesto iz Kuvajta. Srbija od te zemlje traži i uzdržanost po pitanju Kosova.

"Bez obzira da li su donosili u istoriji određene odluke u vezi sa nezavisnošću Kosova, da čekaju i poštuju dijalog koji se vodi i da svoje aktivnosti na tom planu praktično drže zamrznutim dok se ne zavšri dijalog sa Prištinom", naveo je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Jemen od Srbije očekuje podršku za svoj mirovni proces.

"Otvoreni smo za sve regionalne i međunarodne inicijative kako bi se završio ovaj rat, ali, nažalost, iranski režim i hutska milicija nas sprečavaju u ovome. Mi želimo da osiguramo mir i mislimo da je sada vreme da se završi rat i počnu mironvi pregovori na osnovu međunarodnih rezuolucija. Računamo na sprske prijatelje da podrže ovakakv proces i Jemen će uvek pružiti podršku Srbiji", rekao je ministar spoljnih poslova Jemena Ahmed Avad bin Mubarak.

Jemen u sukobima od 2014. godine, posledica je i višegodišnja glad

Jemen je u sukobima od 2014. godine. Pobunjeni Huti nedavno su ispalili i rakete ka Izrealu. Dešavanja u toj zemlji nakon sedmog oktobra ne pomažu rešavanju krize u Jemenu.

"Mi smo učestvovali u svim pregovorima koje su organizovale Ujedinjene nacije, a prethodnih meseci videli smo svetlo na kraju tunela, nakon sporazuma koje su sklopile Saudijska Arabija i Iran, ali još ne i njegove rezultate. Moramo da budemo optimisti, ali ono što se sada dešava u Gazi imaće negativan uticaj, ne samo na Jemen, već i na ceo region", ističe Mubarak.

O posledicama ekstremizma, ministar spoljnih poslova Jemena može i lično da svedoči.

"On je januara 2015. kidnapovan od strane Huta i mislim da je njegov pristup da treba biti protiv svih ekstremističkih pokreta jedan pristup koji je potreban celom svetu", rekao je Dačić.

Kriza u Jemenu rezultat je sukoba proiranskog proketa Huta i snaga odanih jemenskoj Vladi koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Posledica sukoba je i višegodišnja glad. Prema podacima Unicefa, gotovo dva miliona dece u Jemenu je pothranjeno, a 360.000 neće preživeti bez humanitarne pomoći.

Izvor: RTS

JemenSrbijaKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva